Rovnou odpovíme, že není. Co může některé odradit, je pro znalce naopak „zlatá žíla“. Řeč je o drobných vadách na kráse, například o žlutém bříšku nebo hnědých skvrnách. I když na první pohled takové kusy ke koupi nelákají, nenechte se jimi odradit.

Žluté „bříško“ znamená zralost

I když je meloun zelený, jednu stranu má světlejší – na ní ležel na zemi a slunce se k ní tak nedostalo. Žluté zbarvení znamená dozrálost. Pokud narazíte na bílou, zelenou nebo bledou barvu, rozhlížejte se po jiném kousku.

Hledejte hnědé až černé skvrny

Strupy sice nejsou nejpřitažlivější, u melounu by vás ale měly zajímat. Koncentrované vyzrálé cukry se dostávají na povrch právě v podobě hnědých až černých tvrdých skvrn na slupce. Jsou známkou sladkosti a vyzrálosti.

Hledat byste je měli i na stopce, kde mohou připomínat pavučinu. Čím je rozsáhlejší, tím je meloun sladší. Pokud není skvrna žlutá ani nahnědlá, nezaslouží si daný kus vaši pozornost ani místo v nákupním koši.

Zvuková a váhová zkouška

Už víme, jak vypadá zralý meloun. A nyní něco pro pozorné posluchače (zvládnou to i lidé bez hudebního sluchu). Zaťukejte na meloun, ozvat by se měl dutý zvuk.

Pokud si stále nebudete jistí, udělejte váhový test. Kolik by měl ideálně vážit, vám neřekneme, zato poradíme poslední jednoduchý trik. Vezměte do rukou dva melouny, mezi kterými třeba váháte – ten těžší je váš vítěz. Skládá se totiž z 92 % z vody, a proto nějaký ten gram navíc rozhodně neuškodí. Naopak lehké kusy mohou být staré nebo až moučné.

My však máme jasno – nejlepší meloun je ten z vlastní zahrádky!

Zdroj: ireceptar.cz