Kočky jsou inteligentní a hrdá zvířata, která si v lidské společnosti většinou dělají, co chtějí. Nečekejte ale, že kočku vycvičíte stejnými tréninkovými metodami jako psa. Kočka bude plnit některé z vašich povelů jen ve chvíli, kdy pro ni budou mít přidanou hodnotu. Kočičí trénink musí v její mysli vypadat tak, že vás například různými cviky přesvědčuje, abyste jí dávali odměny nebo její oblíbenou hračku. Při výcviku kočky dodržujte tato pravidla:

1. Kočku nikdy netrestejte

Na kočku žádné fyzické tresty neplatí. Maximálně se na pár dnů urazí a už si s vámi nebude chtít hrát. Proto vždy volte pozitivní motivaci - její oblíbené voňavé kočičí pamlsky nebo hračky.

2. Trénink musí být vždy krátký

Soustřeďte se na jeden povel, dělejte časté přestávky a na další povel přejděte až tehdy, když kočka zvládne ten předchozí.

3. Trénink povelů prokládejte hrou

Pokud například kočka úspěšně splní povel, který jste pár minut trénovali, odměňte ji oblíbenou hračkou, se kterou si budete společně chvilku hrát.

4. Střídejte místa tréninku

Plnění povelů procvičujte na různých místech v domě, aby si kočka uposlechnutí povelu nespojila jen s jedním konkrétním místem.

5. Buďte trpěliví a klidní

Stejně jako u výcviku psa - i při výcviku kočky je zásadní zachovat klid a chladnou hlavu. Nezvyšujte hlas a po prvních neúspěších to rozhodně nevzdávejte.

6. Trénujte každý den

Určete si posloupnost denních činností a zařaďte do nich pár minut tréninku. Denní režim kočky není tolik závislý na člověku jako denní režim psa, ale i tak - minimálně v době krmení - v jejím dni nějakou pravidelnou roli plníte. Pokud jí například každý večer dáváte konzervu, před jídlem je ideální doba na společně strávené chvilky.

Zdroj: Youtube

Návod na základní povely

Připravte si pamlsky, ale ujistěte se, že jsou dostatečně malé - budete jich totiž potřebovat hodně.

Dej pac

Posaďte se před svoji kočku, dotkněte se její tlapky nebo ukažte, že máte dobrotu, aby kočka tlapku zvedla. Přitom řekněte povel „dej pac“. Jakmile packu zvedne, chyťte ji a jemně jí potřeste. Pochvalte ji, nebo použijte výcvikový klikr a dejte jí zmíněnu dobrotu.

Sedni

Ukažte kočce, že máte v ruce dobrotu a řekněte povel „sedni”. Je dost pravděpodobné, že ji obcházení kolem vás po chvilce unaví a posadí se sama od sebe. Jakmile to udělá, pochvalte ji nebo použijte klikr a odměňte pamlskem. Přejděte o pár kroků dál, ukažte, že stále máte pamlsky a opět řekněte povel. Jakmile si sedne, pochvalte ji nebo klikněte a předejte jí pamlsek.

Přines

Jednou nebo dvakrát denně si s kočkou hrajte – oblíbenou hračku hoďte jen malý kousek od sebe, aby za ní kočka běžela a dejte povel „přines“. Zatímco kočka „loví”, vezměte si pamlsek a dejte ho kočce k čumáčku tak, aby byl co nejblíž hračce. Jakmile hračku získáte, použijte klikr nebo pochvalu a předejte pamlsek.

Po několika dnech můžete zkusit další krok. Hračku někam položte a zkuste říct „přines“. Kočka si s ní pravděpodobně jen začne hrát. Vždy, když se s hračkou přiblíží k vám, klikněte nebo kočku pochvalte a dejte jí odměnu.

Zdroj: zoohit.cz, krmeni.cz