Nevíte si rady, jak zažloutlým spárám mezi obklady vrátit původní bělost? První variantou je vyrazit do obchodu a pořídit si chemické čisticí prostředky. Pomohou vám však i následující babské rady, díky kterým spáry vyčistíte pomocí surovin, které máte běžně doma. Které to jsou?

1. Soda s octem

Spáry můžete vydrhnout pomocí staré dobré jedlé sody a octa. Dnes už se prodávají i větší balení sody, takže si můžete koupit až pětikilové balení a použít ho na nejrůznější domácí práce, nejen na čištění spár. Jednoduše si z octa a sody umíchejte kašičku, kterou naneste na spáry a nechte několik minut působit. Poté spáry vyčistěte houbičkou nebo starým zubním kartáčkem.

2. Soda a bělidlo na prádlo

Dalším účinným prostředkem je soda smíchaná s bělidlem na prádlo. V tomto případě smíchejte bělidlo se sodou v poměru 1:3. Vzniklou kaši naneste na spáry a nechte půl hodiny působit. Nakonec opět spáry vydrhněte houbičkou nebo kartáčkem.

3. Soda a kyselina citronová

Vyzkoušet můžete také jedlou sodu smíchanou s horkou vodou a kyselinou citronovou. Vzniklou směs naneste na spáry, nechte půl hodiny působit a pak dočistěte houbičkou.

4. Zubní pasta

Od zažloutlých spár vám efektivně pomůže také zubní pasta. Jen se spotřebou to bude horší. K vyčištění celé koupelny budete totiž potřebovat více než jednu pastu.

5. Odlakovač na nehty

Odlakovač na nehty obsahuje aceton, který vám se spárami také pomůže. Nalijte trochu odlakovače na měkký hadřík, houbičku nebo vatový tamponek a naneste ho na spáry. Nechte několik minut působit a poté spáry vydrhněte.

6. Svíčka

Netradičním způsobem, jak vyčistit zašlé spáry, je obyčejná parafínová svíčka. Vezměte do ruky svíčku tupým koncem a přejíždějte jím po spárách. Vosk pomůže s narušením struktury špíny a navíc spáry naimpregnuje. Voda společně s nečistotami po vosku snadno sklouzne.

Zdroj: ireceptar.cz, bydlimekvalitne.cz