Důvodem ucpaných odpadů jsou nejčastěji vlasy a chlupy, které se usadily v koupelně. V kuchyni jsou to zase zbytky jídla spláchnuté při mytí nádobí. Výsledkem je „bublinkující” voda a zesilující se zápach. Odpad nejlépe vyčistíte mechanicky. K ruce si můžete vzít několik pomocníků, někdy však pomůže pouze důkladné rozebrání a pročištění sifonu.

1. Čištění odpadu zvonem

Mnoho domácností má ve své výbavě klasický gumový zvon, který je skvělým nástrojem pro čištění odpadů. Přiložením zvonu na otvor výpusti a následným stlačením se vytváří podtlak, který uvolňuje usazené nečistoty. Pokud se objeví vodní vír, je to známka toho, že odtok je znovu funkční.

2. Čištění odpadu rozebráním sifonu

Pokud selže pumpování zvonem, budete potřebovat ochranné rukavice a kýbl s hadrem. Rozšroubujte sifon a zachytávejte zbylou vodu do kýble. Při této příležitosti nezapomeňte zkontrolovat také gumové těsnění a v případě, že bude zpuchřelé nebo ztvrdlé, raději jej vyměňte. Jakmile budete mít sifon rozebraný, důkladně z něj odstraňte veškeré nečistoty a našroubujte ho nazpátek.

3. Jak vyčistit ucpaný záchod

Na čištění ucpaného záchodu je skvělým nástrojem tlaková čisticí pumpa. Před čištěním doporučujeme zakrýt podlahu kolem toalety igelitem a nasadit si gumové rukavice. Pumpu zastrčte ke dnu toalety a gumovou částí utěsněte její odpad. Pak už jen zbývá pumpovat držadlem nahoru a dolů a nechat působit účinky sací síly, která by měla ucpaný záchod uvolnit.

4. Čištění odpadu biologickou cestou

Biologické enzymatické přípravky jsou cennými pomocníky pro čištění odpadů. Jsou to neškodné bakterie, které dokáží efektivně rozložit usazené organické látky v potrubí. Ideální je tyto přípravky použít na noc, aby mohly alespoň osm hodin působit. I když jsou dražší než klasické chemické prostředky, pro čištění ucpaného odpadu jsou o mnoho šetrnější k životnímu prostředí a mohou oddálit profesionální čištění odpadů dokonce i o několik let.

5. Čištění odpadu chemií

Po chemickém prostředku na čištění odpadu sáhněte v případě, že výsledek po mechanickém čištění potrubí není příliš znatelný. Většinou jde o přípravky na bázi louhu, které jsou rychlé, účinné, a seženete i takové, které nevytváří žádné toxické výpary. Každopádně si vždy při čištění odpadu chemickými přípravky nasaďte ochranné rukavice a pokud možno i brýle a důkladně si prostudujte příbalovou informaci prostředku i poučení o správné aplikaci.

Zdroj: alza.cz, bydlimekvalitne.cz