Pravidelným používáním žehličky a doplňováním vody, která je nutná pro získání páry, dochází k usazování vodního kamene. Pravidelné odvápňování žehličky je první krok k udržení nejvyššího výkonu napařování a tudíž i prodlužování její životnosti. Odvápnit tohoto šikovného pomocníka není pro nikoho nadlidským výkonem. Tuto jednoduchou činnost zvládne úplně každý.

Jak na to?

Pro vyčištění žehličky vám poslouží pouze vhodná nádoba, sklenka s vodou a kyselina citronová. Celý proces můžete provést v koupelně. Nejprve si vezmeme k ruce skleničku s vodou, do které se pomalu přisype kyselina citronová. Na jednu skleničku s vodou bohatě postačí jedna kávová lžička odvápňovadla. Tuto sloučeninu musíte pečlivě rozmíchat. Je velice důležité, aby se kyselina citronová pořádně ve vodě rozpustila.

Připravenou sloučeninu nalijte do napařovací žehličky. Tu následně zapojte do elektrické sítě a zapněte na maximum. Se spuštěným programem napařování přidržte žehličku nad připravenou nádobou či umyvadlem ve vodorovné poloze.

Ve stejné poloze držte také žehličku po celou dobu napařování. Je velice důležité, aby roztok s kyselinou citronovou prošel fází napařování úplně celý. Kyselina citronová by měla rozpustit veškeré nečistoty, které se v napařovací žehličce usadily, hlavně vápenec.

Po odpaření veškerého připraveného roztoku napařovací žehličku postavte a zkontrolujte žehlicí plochu. Na té je přesně vidět, kudy nečistoty z žehličky odcházely. Za pomoci hadříku odstraňte veškeré stopy po nečistotách i z žehlicí plochy.

V další fázi čištění napařovací žehličku propláchněte čistou vodou. Vodu nalijte do žehličky a zapněte funkci napařování opět na maximum. Nad připravenou nádobou držte žehličku ve vodorovné poloze po celou dobu napařování. Po ukončení této fáze opět hadříkem pečlivě otřete celou žehlicí plochu.

Zdroj: ireceptar.cz, ceskestavby.cz