Při procházení supermarketem jste možná narazili na oddělení zdravé výživy a zaujalo vás, kolik různých druhů mouky tam je. Obzvlášť zajímavé je, že většina z nich je bezlepková. Tady je několik tipů a triků, které vám pomohou při výběru.

Jaké všechny bezlepkové mouky můžete u nás najít? Podívejte se na video, možná vás to překvapí:

Zdroj: Youtube

Jakou mouku používat na bezlepková jídla?

Bezlepková jídla mohou být trochu náročnější na přípravu, protože bezlepkové mouky se chovají jinak než mouky obsahující lepek. Například, pokud máte v plánu péct, měli byste vědět, že některé bezlepkové mouky jsou pro pečení lepší než jiné. Při výběru mouky pro bezlepková jídla je důležité vzít v úvahu jak její vlastnosti, tak i chutě, které dodává jídlu.

Která bezlepková mouka je nejlepší na pečení?

Pokud máte v plánu péct, vyzkoušejte rýžovou mouku, která díky svému vysokému obsahu škrobu pomáhá těstu lépe držet pohromadě. Pro sladké pečivo je tady také kukuřičná mouka, která dodá těstu lehkost. Pokud hledáte mouku s neutrální chutí, zvolte čirokovou mouku - je to skvělá alternativa pro celiaky.

Bezlepkové obilné mouky

Bezlepkové obilné mouky se vyrábějí z obilovin, jako jsou jáhly, pohanka, rýže, kukuřice a čirok. I když je s nimi někdy těžší pracovat, nabízí spoustu výživových hodnot a mohou skvěle zpestřit váš jídelníček. Například jáhlová mouka je vynikající pro pečení, ale musíte ji rychle spotřebovat, protože brzy žlukne. Pohanková mouka má zase specifickou zemitou chuť, která vynikne ve slaných pečivech nebo palačinkách.

A pak je tu ovesná mouka, skutečná superstar mezi bezlepkovými moukami

Je plná bílkovin, vlákniny a zdravých tuků a je dokonce snesitelná pro většinu lidí s celiakií. Ale pozor! Najdou se i výjimky. Když kupujete ovesnou mouku, pozorně si přečtěte její složení a informace na obale!

Ovesnou mouku můžete použít ve většině receptů, kde byste normálně použili ovesné vločky, a díky své ovesné chuti dodá těstu něco navíc. A pokud máte doma mlýnek na mouku nebo blender, můžete si ovesnou mouku jednoduše vyrobit doma z ovesných vloček!

Luštěninové mouky jsou dalším skvělým zdrojem pro bezlepkové pečení

Vyrábí se z luštěnin, jako je cizrna, fazole, hrách, čočka a sója, které se nejprve zbaví oleje, usuší a poté se pomelou na mouku. Mají vynikající pojivové schopnosti, takže je můžete použít na slané i sladké pečení. Cizrnová mouka je z nich nejpopulárnější, ale i ostatní luštěninové mouky stojí za vyzkoušení.

Zdroj: healthline.com, glutenfreepalate.com