Existuje spousta triků, kterými se popraskaných pat zbavíte. Přitom na ně nepotřebujete nic speciálního, vše byste měli najít doma.

Lázeň z ústní vody a octa

Běžné ústní vody jako antiseptikum obsahují thymol, který účinně odstraňuje bakterie a plísně. Najdete ho i v tymiánu, oreganu nebo mateřídoušce. Ocet změkčí tvrdou pokožku, ale neměli byste ho používat v nezředěné formě. Proto si z těchto dvou ingrediencí vyrobte lázeň.

Co na ni budete potřebovat? Šálek octa, šálek ústní vody a dva šálky teplé vody. Nohy do lázně alespoň na 15 minut naložte. Pomoct můžete i odškrabáváním tvrdé kůže pemzou. Potom nohy omyjte čistou vodou. Při pravidelném opakování se vám rány na patách zcela zahojí.

Tady je návod ve videu:

Zdroj: Youtube

Přírodní masky

Díky lázni spojíte mnohdy opomíjený odpočinek s účinnou medicínou. Co ale také působí, jsou přírodní masky na chodidla. Jednu takovou si doma vyrobíte ze zralého banánu a půlky avokáda. Vzniklou rozmixovanou pastu naneste na nohy a nechte 10 minut působit, poté omyjte. Paty budete mít vláčné a hladké.

Vyzkoušet můžete i noční masku ze lžičky vazelíny a citronové šťávy. Předtím je potřeba nohy dostatečně odmočit v teplé vodě, hmota se pak do prasklin lépe vstřebá. Ráno si nezapomeňte nohy omýt.

Existuje spousta dalších skvělých domácích receptů na výrobu mastí, zábalů i lázní, kterými přispějete k lepšímu hojení popraskaných pat, například med, rýže, olivový olej, sádlo nebo ovesná mouka. Teď je můžete vyzkoušet i vy.

Jak se vyvarovat popraskaným patám?

I když vás žádné potíže netrápí, nezapomínejte na prevenci. Nejlepší věc, co můžete pro své paty udělat, je pravidelně se o ně starat. Příčin bolavých prasklin je totiž spousta. Může za ně mykóza i nedostatečná hygiena. Každý den si je proto myjte či mažte speciálními krémy, aby pokožka nevysychala. Pokud narazíte na zrohovatělou kůži, pravidelně ji odškrabávejte, abyste popraskaným patám předešli.

Zdroj: https://ireceptar.cz, https://bezvabeh.cz