Každý druh rostliny má svůj vlastní jed, který se nachází v listech, květech a plodech. Jakmile se tyto toxiny dostanou do krevního oběhu, mohou způsobit nebezpečné poškození orgánů. Rostlinné toxiny často narušují funkci jater, ledvin nebo srdce. Zvláště vysoká dávka jedu může způsobit smrtelnou srdeční zástavu nebo selhání ledvin.

Příznaky otravy

Pokud je dávka nízká, pes se pravděpodobně vyléčí sám. V následujících hodinách však může pociťovat nevolnost a bude více slinit. Pokud se však otrávil vysokou dávkou, vede jed k závažnějším problémům. Patří mezi ně zvracení, svalový třes, záchvaty, ochrnutí, bušení srdce, zástava dechu. Některé jedovaté rostliny mohou být pro psy dokonce smrtelně nebezpečné. Které to jsou?

Jedovaté pokojové rostliny

1. Agáve - tato oblíbená pokojová rostlina je pro lidi jedlá, ale pro psy je mírně jedovatá.
2. Brambořík - krásný, ale jedovatý pro lidi i zvířata.
3. Azalka - i kontakt s touto krásnou rostlinou může být pro psa jedovatý.
4. Chryzantéma - pokud se váš pes dostal do kontaktu s krásnou rostlinou, může mu podráždit kůži. Pokud snědl květy, může trpět průjmem a dušností, a dokonce i problémy s rovnováhou.
5. Toulitka - červené květy této rostliny nebo jiné její části podráždí sliznici vašeho psa. V nejhorším případě může dojít k záchvatům a ochrnutí.
6. Lilie - všechny druhy jsou pro psy toxické, protože trvale poškozují ledviny.
7. Oleandr - i malá dávka v oleandru obsaženého glykosidu oleandrinu způsobí vašemu psovi nevolnost, křeče, zvracení a život ohrožující srdeční arytmii.

Jedovaté zahradní rostliny

1. Oměj horský - je jednou z nejjedovatějších okrasných rostlin v Evropě a je smrtelně nebezpečný pro psy a lidi i v malém množství.
2. Zimostráz - oblíbený živý plot může být pro vašeho psa životu nebezpečný.
3. Sasanka hajní - pokud váš pes pozře části rostliny, může i zemřít.
4. Břečťan - každá část břečťanu obsahuje saponiny. Pokud váš pes sní obzvláště vysoké dávky, mohou být následky fatální.
5. Náprstník - smrtelná dávka jedu náprstníku je pro velkého psa pouze pět gramů.
6. Štědřenec - i když jsou žluté květy krásné, toxiny, které obsahují, mohou být pro vašeho psa smrtelné během několika minut.
7. Hyacint - pokud váš pes sní cibuli rostliny s vysokou dávkou jedu, bude zvracet a může mít krvavý průjem.

Zdroj: ireceptar.cz, zoohit.cz