Jehněčí maso je opravdu výborné jak chuťově, tak z pohledu nutričních hodnot. A pro jarní tabuli nebo Velikonoce je tohle mladé maso jako stvořené. Chcete-li ho zkusit, začněte pečeným kolenem. Je to jednoduché a výsledek vás třeba navede k tomu, že si budete jehněčí dávat častěji.

Příště možná zkusíte tento recept:

Zdroj: Youtube

Jde o mladé

„Jehněčí maso pochází z oveček starých maximálně 12 měsíců, přesněji: nejčastěji se poráží ovce ve stáří 5 až 12 měsíců. Nemusíte se tedy bát až mytizovaného zápachu, protože jde o maso velmi mladých zvířat,“ vysvětluje Tomáš Popp, manažer Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Nejkřehčí je hřebínek (hřbet), který se peče a při tom má zůstat hezky růžový. Dusit můžete plecka nebo i kolínka, ty lze rovněž upéct. A mleté jehněčí nebo steaky z kýty klidně dejte na gril.

Po něm neztloustnete

Odborník doporučuje, abyste jehněčí vybírali z menších prověřených chovů. Pak budete znát původ masa a většinou se jedná o chovy ovcí pastevní. V maloobchodu můžete koupit maso především z Irska, kde se tradičně konzumuje. A my dodáváme, že jehněčí představuje vynikající zdroj bílkovin, dále železa a dalších látek. Díky menšímu obsahu tuku se řadí do skupiny dietního masa, které se dobře tráví.

Jehněčí kolínko na sušeném ovoci s košíčkem brambor na soli

Suroviny (pro 4 osoby): 4 zadní jehněčí kolínka, 2 dl červeného vína, 4 šalotky, 50 gramů sušených švestek, 20 gramů sušených meruněk, 30 gramů sušených třešní, 15 gramů rozinek, po 1 větvičce tymiánu a rozmarýnu, 300 ml kuřecího vývaru, sůl, pepř

na přílohu: 700 gramů brambor (ideálně varný typ B, BC), 500 g soli, 1 vejce, 2 polévkové lžíce másla, 100 g parmazánu, 50 ml oleje

Jak na to: Kolínka osolte a opepřete. Sušené ovoce nakrájejte na menší kousky. Přidejte ho k jehněčímu, zalijte červeným vínem, přidejte tymián, rozmarýn, šalotky a kuřecí vývar. Kolínka pečte v rozpálené troubě na 170 ºC přibližně 2 hodiny.

Mezitím můžete chystat přílohu. Brambory ve slupce upečte na soli do měkka. Pak je oloupejte, lehce rozšťouchejte a nechte trochu vystydnout. Přidejte rozpuštěné máslo, vejce, parmazán a promíchejte v těsto. Formičky vymažte olejem a naplňte je brambory. Pečte je v troubě na 170 ºC po dobu 25 minut.

Zdroj: AKC ČR