Proč používat jíšku?

Jíška (zásmažka) slouží k zahušťování různých pokrmů, jako jsou polévky, omáčky, ale i šťávy k masu. Nejen že jídlu dodá na lepším vzhledu a konzistenci, ale výsledná omáčka například lépe přilne k masu, pomaleji se vsákne do knedlíků, lépe ulpí na těstovinách i rýži. To vám řídká omáčka připomínající vodu neudělá.

Jak jíška funguje?

Za zahuštění můžeme být vděčni škrobu, který se v mouce nachází. Ten, když se dostane do teplé tekutiny, nabobtná a začne tvořit „gel“. Tekutina (polévka, omáčka) díky tomu zhoustne. Čím více škrobu použijete, tím více směs tuku a mouky tekutinu zahustí.

Z čeho se dělá jíška?

Jíška se dělá z tuku a mouky. Ideální je použít obyčejnou hladkou mouku, případně mouku určenou na pečení křehkých těst a dortů. Nepoužívejte mouky na kynutá těsta či chlebové mouky – obsahují méně škrobu a ten je na zahuštění důležitý.

Z tuků je ideální zvolit máslo, které hezky voní a jídlu dodá příjemné aroma. Jíšku však můžete připravit i z rostlinného oleje, sádla či vypečeného tuku z masa. S poměrem těchto dvou surovin je to jednoduché – kolik použijete tuku, tolik použijete mouky.

Jak na přípravu jíšky?

Příprava jíšky je velmi jednoduchá. Nejprve pomalu zahřejte tuk, aby byl horký. Poté do něj nasypte odměřenou mouku a metličkou rychle promíchávejte. Tuk začne bublat a pěnit. Vydržte míchat alespoň minutu, na středně silném plameni. Díky tomu bude mít jíška lepší chuť.

Pokud potřebujete světlou jíšku, máte hotovo. V případě zlatavé jíšky míchejte zhruba 2 až 5 minut, u jíšky tmavé je třeba míchat do doby, kdy jíška zhnědne. Jen si dejte pozor na to, abyste ji nespálili.

Zdroj: ireceptar.cz