Jitrocele u nás roste několik druhů, pro léčivé účinky se sbírá nejčastěji jitrocel kopinatý, s charakteristickou přízemní růžicí štíhlých listů, z níž vyrůstá několik stvolů. A právě listy jsou zásobárnou léčivých látek. Jitrocel je netoxický, dá se kombinovat s dalšími bylinkami, nehrozí u něj předávkování a lze ho bez obav užívat i dlouhodobě. Zkrátka ideální rostlina, navíc s širokým spektrem účinků, od kašle po záněty očních víček.

Čaj či sirup uleví plícím a průduškám

Čaj z jitrocele je vhodný při virózách a nachlazeních, jako podpůrný se může použít i při zápalu plic. Čistí totiž plíce a průdušky, zvyšuje tvorbu hlenu a usnadňuje odkašlávání. Čaj připravíte velmi jednoduše – 1 lžičku čerstvých či sušených jitrocelových listů zalijte čtvrtlitrem horké vody a nechte krátce vylouhovat. Můžete také přidat lžičku mateřídoušky, čaj pijte teplý jednou až třikrát denně.

Sladký jitrocelový sirup proti kašli je oblíbenou medicínou mezi dětmi i dospělými. Existují různé recepty, připravované za studena či vařené, mezi osvědčené patří například tento: ½ kg čerstvých omytých listů jitrocele kopinatého pokrájejte, přidejte ½ l vody a ½ kg cukru, můžete přidat i trochu medu. Směs přiveďte k varu a poté, co zhoustne, ji ještě za tepla sceďte, nalijte do čisté lahve a skladujte na chladném místě. Užívá se 1 lžíce denně.

Obklady pomohou na rány i oční víčka

Čerstvé omyté listy lehce rozemněte a můžete je využít jako vynikající obklad na drobné rány, odřeniny, malé popáleniny, vřídky, opary, kožní záněty či bodnutí hmyzem. Z listů můžete také vyrobit odvar – omyté listy dejte do ¼ l vody, povařte, nechte 5–10 minut přikryté louhovat a pak přikládejte obklady namočené v tomto odvaru. Jitrocel díky svému složení rány vyčistí a urychluje hojení, ostatně ho z těchto důvodů využívali už naši dávní předkové, když ošetřovali rytířům rány utržené v boji.

Obklad můžete využít i na zánět očních víček – několik čerstvých omytých listů dejte do ½ l studené vody a přiveďte k varu, krátce povařte, nechte 10 minut přikryté louhovat a třikrát denně si na bolavé oko přikládejte na 5 minut obklad.

Jitrocel vám pomůže i se záněty nehtových lůžek, v takovém případě použijte 2–3 čerstvé listy, ponořte je na okamžik do vařící vody a obtočte kolem postižených prstů. Upevněte obvazem a nechte působit několik hodin.

Zdroje: pharmapoint.cz, budějovice.rozhlas.cz, vímcojím.cz/magazín