Doudlebský ušatý koláč je tradiční moučník, který pochází z Doudlebska v jižních Čechách. Název tohoto půvabného moučníku odráží nejen původ, ale také jeho charakteristický tvar s přehnutými okraji těsta. Připravuje se z klasického kynutého těsta a zdobí se tvarohovou, makovou, povidlovou a ořechovou náplní. Tradičně se pekl při slavnostních příležitostech – zejména na dožínky a během poutí.
Jak na to?
Recept na doudlebské ušaté koláče si oblíbil i pekař a cukrář Josef Maršálek. Kynuté těsto zadělává takzvaně na záraz, tedy bez použití omládku (kvásku). Pokud jste ale zvyklí připravit si kvásek bokem, ničemu to nevadí. V obou případech je důležité těsto dobře propracovat – ručně nebo v robotu – aby bylo hladké, pružné, kompaktní a nelepivé. Kynout ho dejte pod kuchyňskou fólii nebo vlhkou utěrku, aby na povrchu neoschlo. Vykynuté těsto pak stačí rozválet do čtverce, ozdobit náplněmi, přehnout rohy a dát na několik minut péct.
Chcete se podívat na celý postup krok za krokem? Pusťte si pořad Buchty po ránu, který najdete v iVysílání České televize na tomto odkazu.
Doudlebské ušaté koláče podle Josefa Maršálka
Doba přípravy: do 60 minut + kynutí
Ingredience:
Těsto:
- 300 g mouky na kynutá těsta
- 160 g mléka
- 1 vejce o velikosti M
- 60 g másla (pokojové teploty)
- 40 g cukru krupice
- 4 g soli
- 10 g droždí
- kůra z jednoho citronu
- 1 g muškátového oříšku
Tvarohová náplň:
- 250 g tvarohu v kelímku
- 30 g krupicového cukru
- kůra z jednoho citronu
Maková náplň:
- 200 g mletého máku
- 120 g mléka
- 45 g medu
- 3 g perníkového koření
Ořechová náplň:
- 200 g mletých vlašských ořechů
- 30 g medu
- 40 g mléka
- 15 g rumu
- 2 g skořice
Povidlová náplň:
- 200 g povidel
- 20 g rumu
Na dokončení:
- plátky mandlí
- rozinky v rumu
- půlky vlašských ořechů
- 50 g másla
- 50 g rumu
- 1 vejce o velikosti M
Příprava:
- Smíchejte všechny ingredience na těsto kromě soli a másla. Vypracujte těsto, po 3 až 4 minutách hnětení přidejte sůl a úplně nakonec změklé máslo. Pokračujte v hnětení, dokud nevznikne pevné a elastické těsto. Poté ho zakryjte fólií nebo navlhčenou utěrkou a nechte v pokojové teplotě nakynout do dvojnásobného objemu.
- Vykynuté těsto opatrně přeneste na pomoučněný vál, rozdělte ho na dvě půlky, vytvarujte z nich koule a nechte 10 minut odpočinout. Následně každý bochánek rozválejte na pečicím papíru do čtverce o rozměru 25 x 25 cm.
- Během kynutí těsta si nachystejte náplně. Tvarohovou, povidlovou a ořechovou připravíte jednoduše – stačí jen smíchat všechny uvedené ingredience. Makovou náplň je potřeba uvařit. Do hrnce nalijte mléko, přidejte med, mletý mák a perníkové koření. Za stálého míchání směs přiveďte k varu a vařte do zhoustnutí zhruba 2–3 minuty. Hotovou náplň nechte vychladnout.
- Okraje těsta potřete rozšlehaným vajíčkem. Všechny náplně vložte zvlášť do cukrářských sáčků a střídavě je tvarujte do kruhů od prostředka směrem ke krajům. Rohy bez náplně poté ohněte směrem dovnitř a také je potřete vajíčkem. Povrch koláče ozdobte mandlemi, rozinkami a ořechy. Pečte ve vyhřáté troubě při 220 °C 7 až 8 minut dozlatova. Po upečení potřete koláče směsí rozpuštěného másla a rumu.
Praktické tipy navíc
- Na koláče můžete použít i menší počet náplní – hospodyně je tradičně připravovaly z toho, co měly právě doma, takže není nutné použít všechny čtyři druhy.
- Mák před přípravou náplně vždy ochutnejte, zda není žluklý.
- Troubu si předehřejte předem a koláče během pečení průběžně kontrolujte, aby se nespálily.