Pečená kachna patří mezi oblíbená jídla, ale když doma kachnu nekonfitujete (tepelná úprava masa v tuku), nelze vždy počítat s perfektním výsledkem. Kvůli tomu, že při pečení nebude drůbež tak nádherně šťavnatá, jako když si budete připravovat samotná kachní prsa. Následující recept jsme pro vás připravili ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů ČR.

Suroviny pro 4 osoby:

  • na omáčku: kachní skelet, 200 g cibule, 2 lžíce hladké mouky, 800 ml drůbežího vývaru, 20 ml oleje, sůl, pepř, kmín
  • na zelí: 1 hlávka mladého zelí, 200 ml drůbežího vývaru, 50 g másla, 10 ml oleje, sůl, pepř, kmín
  • 4 kachní prsa, sůl, pepř, kmín

Jak na to

Jdeme na omáčku: V troubě do zlatova opečte kachní skelet. Vyjměte ho a odložte. V kastrolu si připravte středně tmavý cibulový základ, dochuťte ho kmínem a solí. Do základu vložte skelet a přidejte i výpek z něj. Skelet zalijte zhruba 2 litry vody, nechte ho táhnout přibližně 3 hodiny. Vývar sceďte přes jemné sítko a svařte ho až na tuk. Výpek zasypte moukou, kterou dobře orestujte. Základ zalijte drůbežím vývarem, omáčku důkladně promíchejte a zavařte alespoň 30 minut. Dochuťte solí a pepřem.

Příprava zelí: Zelí rozpulte a opečte na pánvi na oleji do zlatova. Přidejte máslo a osolte, dochuťte kmínem. Pak ho zalijte drůbežím vývarem a duste zhruba 10 minut. Poté zelí přendejte do pekáčku vyloženého pečicím papírem a polijte ho výpekem z pánve. Pečte v troubě na 160 °C zhruba 15 minut.

Umíte správně "rozbourat" celou kachnu? Tady je návod:

Zdroj: VLM

Zlatý hřeb? Kachní prsa: Všechna kachní prsa osolte, opepřete a pokmínujte. Položte je na vlažnou pánev, kůží dolů. Zvyšte teplotu a pozvolna je opékejte tak, abyste vypekli tuk z kůže. Během opékání slévejte přebytečný tuk. Prsa opečte i na druhé straně. Potom je vložte do pekáčku a dejte do trouby na 160 °C, pečte přibližně 10 minut.

Náš tip: Abyste dosáhli ideální šťavnatosti, pomůže teploměr. Vnitřní teplota masa by měla mít 63 °C.

Jak servírovat: Poloviny opečeného zelí překrojte, kachní prsa nakrájejte na plátky. Na každý talíř dejte porci zelí, lahodné maso, pak přilijte omáčku. Pokrm můžete dochutit bylinkami nebo microgreens.

Zdroj: varimedobre.eu