Káva, skoro až magický elixír, má schopnost probouzet ducha a spojovat lidi napříč kontinenty. Její cesta začíná na zelených plantážích v exotických zemích a končí v našich šálcích, přičemž každá zastávka na této cestě přináší svůj jedinečný příběh. Pojďme se společně podívat, jak se káva pije ve světě.

Afričané kávu pěstují, ale takřka nepijí

Ačkoliv Afrika je kolébkou kávy a domovem některých z nejlepších zrn na světě, paradoxně se zde káva pije méně než v jiných částech světa. Možná je to dáno ekonomickými podmínkami nebo kulturními zvyky, ale místní obyvatelé často dávají přednost jiným nápojům. Nicméně, pokud se po Africe potulujete, můžete narazit na unikátní kávové speciality, jako je alžírský Mazagran, chladivá káva, která osvěží v horkých dnech.

Kávová kultura v Arábii

Arábie je považována za pradávnou kolébku kávové kultury, kde tradice pití kávy sahá až do středověku. Káva zde není jen nápojem, ale symbolem pohostinnosti, přátelství a respektu. Příprava a podávání kávy je zde obklopeno rituály, které zdůrazňují význam sdílení a společenství.

V arabském světě je podávání kávy uměním. Od pečlivého výběru zrn, přes jejich pražení a mletí, až po samotné vaření v měděných konvicích. Káva se podává s respektem a ceremoniálem, často ochucená kardamomem nebo skořicí, a nabízí se jako gesto pohostinnosti a uznání. Napříč celou arabskou částí je příprava kávy podobná, jen se liší názvy konviček, které k tomu používají. Turci mají cezve nebo ibrik, v Saudské Arábii narazíte na dallahy, Etiopané mají jebenu.

Přihlášení

My si vás zapamatujeme a můžete číst Dumazahrada.cz bez omezení.
Ještě nemáte účet? Registrujte se
Odemknout anketu
warning_fill
Hlasovat v anketě mohou jen přihlášení uživatelé.

Kterou světovou kávu byste si dali nejraději?

info Hlasování bylo ukončeno.
Arabská káva s kardamomem 2
Vietnamská káva 0
Turecká káva 0
Indická káva 0
Mazagran 0
Hlasovalo: 2

Jak se pije káva v Indii?

V Indii se setkáte s unikátním způsobem přípravy kávy, kde dominuje filtrovaná káva. Tento tradiční nápoj se vyznačuje silným aroma a bohatou chutí, často je podávaný s mlékem a cukrem. Je to dokonalý příklad toho, jak místní ingredience a metody přípravy mohou transformovat zážitek z pití kávy.

Vietnam a Asie

Vietnam a Indonésie představují fascinující světy kávových tradic. Zatímco ve Vietnamu je populární silná káva s kondenzovaným mlékem, v Indonésii můžete ochutnat exkluzivní cibetkovou kávu nebo se setkat s neobvyklou metodou přípravy, kdy se do šálku přidává žhavé uhlí. Tyto země ukazují, jak rozmanité a bohaté může být kávové dědictví.

Zdroj: https://www.lazenskakava.cz, https://www.gourmetkava.cz, https://www.botego.cz

Související články