Přemýšleli jste někdy, jaký příběh se skrývá za vaším ranním šálkem kávy? Nebo proč v Itálii dávají přednost tmavě praženému espressu, zatímco ve Skandinávii vévodí filtrovaná káva? Naše kávová cesta vás provede různými kouty světa, kde každá země a region přispívá do velkého příběhu kávy svou jedinečnou kapitolou.
Střední a západní Evropa
Zdejší kavárny jsou křižovatkou různých kávových tradic. Ať už je to espresso, cappuccino, nebo klidně i instantní káva v Británii, každý si přijde na své. V Rakousku neodoláte vídeňské kávě se šlehačkou, zatímco ve Francii si dáte klasické café au lait. Tato rozmanitost odráží kulturní směs, která je pro tuto oblast tak typická.
Jižní národy kávu milují
Espresso je králem jižní Evropy, kde kávová kultura sahá až do nejstarších kaváren v Římě. Italové, ale i Řekové, Španělé a Portugalci, mají k espressu zvláštní vztah. Zdejší káva je silná, tmavě pražená a často podávaná s něčím navíc – ať už je to led, mléko, nebo dokonce med.
Kterou kávu byste si dali nejraději?
Švédská specialita - káva se sušeným sýrem, tzv. kaffeost
Severní Evropa ujíždí na filtru
Ve skandinávských zemích, kde dlouhé noci vybízejí k pití velkého množství kávy, dominuje především filtrovaná káva. Finové, Švédové a Islanďané si ji nejraději berou s sebou na výlety v termosce. Zajímavostí je švédský kaffeost, kdy se filtrovaná káva pije se sušeným sýrem.
Káva ve východní Evropě a dál
V zemích východní Evropy se setkáte s kávou, která je často s mlékem nebo jako espresso prodloužené vodou. Rusko přináší RAF, kávový nápoj s vanilkovým cukrem a smetanou, který se odlišuje od klasického cafè latte.
Zdroj: https://www.lazenskakava.cz, https://www.aromaniac.cz, https://www.kava-praha.cz