Když se lednice tváří, že v ní žije jenom světlo, nezoufejte! I s minimem ingrediencí se dá vykouzlit výživný a chutný oběd nebo večeře, která vás zasytí a potěší chuťové buňky.

V dnešním článku vám přinášíme pět receptů na jídla, která zvládnete připravit doslova "z ničeho". Stačí základní suroviny, které většinou doma vždycky najdete, a trochu kreativity.

Zdroj: Youtube

Zapečené těstoviny na tisíc způsobů

Zapečené těstoviny jsou evergreenem improvizovaných obědů. Základem jsou těstoviny, vajíčka, a pokud lednice dá, tak sýr. Uvařte těstoviny podle návodu, přidejte rozšlehaná vajíčka a nastrouhaný sýr.

Poté už můžete přidat cokoliv, co najdete – kousek šunky, zeleninu, zbytky kuřete, nebo třeba fazole z konzervy. Směs dejte do zapékací mísy a pečte v troubě, dokud nezezlátne.

Palačinky s kdečím

Palačinky nemusí být jen sladké. Ty vás totiž moc nezasytí. Je dobré je udělat spíš na slano - třeba se slaninou, šunkou, sýrem.

Dobrá varianta jsou i palačinky s tvarohem. Připravte si těsto na palačinky jako vždy, jen do něj dejte pouze špetku cukru. Tvaroh je bohatý na bílkoviny a skvěle zasytí. K tvarohu můžete přidat nasekané bylinky, kousky zeleniny nebo třeba tuňáka z konzervy. A pokud máte přece jen chuť na sladké, doplňte tvaroh o nějaké ovoce, může být i z mrazáku, nebo marmeládu. Experimentujte s různými kombinacemi a vytvořte si palačinky podle vlastní chuti.

Spaghetti aglio e olio

Tento jednoduchý italský recept je skvělým řešením, když máte málo ingrediencí. Stačí vám špagety, česnek, olivový olej a chilli. Uvařte špagety, na pánvi osmahněte česnek na olivovém oleji, přidejte chilli a vše smíchejte se špagetami. Pokud chcete, aby vás jídlo více zasytilo, přidejte do těstovin hodně sýra. Parmezán je ideální, ale jakýkoliv tvrdý sýr poslouží stejně dobře.

Chleba a vejce?

Jednoduchý a rychlý recept, který zvládne každý, je česká klasika - chleba ve vejci. Chleba namočte do rozšlehaných vajíček a osmahněte na pánvi s olejem. Pro zdravější variantu použijte jen trochu oleje a přidejte k tomu hromadu čerstvé zeleniny. Papriky, rajčata, okurky – co máte doma.

Tento jednoduchý pokrm vás nejen zasytí, ale dodá vám i potřebné vitaminy. A pokud chcete jídlo ještě trochu odlehčit, opečte chleba na pánvi na sucho, případně v topinkovači, a vejce uvařte nebo usmažte volské oko.

Polévka, co dům dal

Polévka je skvělý způsob, jak zužitkovat zbytky z lednice. Na základní vývar můžete použít vodu s bujónem a koření (nové koření, bobkový list, pepř atp.) nebo si vývar můžete udělat z kostí nebo ze zeleniny.

Přidejte zeleninu, kterou najdete – mrkev, brambory, celer, cibuli, česnek – cokoliv, co máte po ruce. Pokud máte zbytky masa nebo luštěnin, přidejte je také. Nechte vše povařit, dochuťte solí, pepřem a bylinkami. Výsledkem bude výživná a chutná polévka, která vás zahřeje a zasytí.

Zdroj: https://www.albert.cz, https://www.apetitonline.cz, https://www.recepty.cz

Související články