Je káva s mlékem tak špatný nápad?
Mezi rozšířené mýty týkající se konzumace kávy patří, že v kombinaci s mlékem potažmo smetanou má velmi špatný vliv na dvanácterník a slinivku. Prý také blokuje celý žlučník.
Podle současných vědeckých poznatků však nic z toho není pravda, a naopak se zdá, že káva žlučník a celé tenké střevo dokonce podporuje.
Káva s mlékem nebo smetanou může samozřejmě způsobit nepříjemnosti lidem, kteří mají problémy se samotným mlékem (intolerance laktózy, alergie na bílkovinu kravského mléka apod.), ale za to oblíbená kombinace nemůže.
Opatrní by měli být také lidé, kteří trpí častým pálením žáhy (gastroezofageální reflux), protože káva zvyšuje sekreci kyseliny chlorovodíkové v žaludku a může příznaky tohoto onemocnění zhoršit.
Častým strašákem je pak vznik rakoviny slinivky břišní. Metastudie zabývající se tímto tématem však poukazuje na to, že mezi kávou s mlékem a rizikem vzniku rakoviny slinivky břišní neexistuje žádná souvislost.
V případě, že máte problémy se slinivkou, se doporučuje omezit tuky. Pokud tedy máte rádi cappuccino, myslete na to, že se obvykle připravuje z plnotučného mléka. Takové mléko s vyšším obsahem tuku je sice prospěšné pro chuť a hedvábnou strukturu cappuccina, ale nemusí být vhodné pro vaši nemocnou slinivku.
Lidé, kteří chtějí zhubnout, by si měli dopřávat černou kávu bez vylepšení kravským produktem. V šálku černé kávy je asi 5 kalorií, zatímco v kávě s mlékem je 60 kalorií. S každou další čajovou lžičkou přidaného cukru přibývá 15 kalorií. Z tohoto důvodu odborníci hubnutí nedoporučují pít kávu s mlékem.
Kdy se vyvarovat pití kávy s mlékem?
V některých případech opravdu není dobrý nápad konzumovat kávu s mlékem. Zejména pokud si chcete dopřát šálek lahodného moku na prázdný žaludek.
Káva konzumovaná nalačno může zvýšit produkci kyseliny chlorovodíkové v žaludku. To může způsobit podráždění a zánět žaludeční sliznice, což vede k nevolnosti, nadýmání a poruchám trávení.
Přidání mléka do kávy může situaci ještě zhoršit. Mléko je potravina bohatá na bílkoviny, která se dlouho tráví. Když je mléko konzumováno nalačno, může zpomalit proces trávení, což vede k tvorbě přebytečné kyseliny v žaludku, a to může způsobit řadu zdravotních problémů, včetně pálení žáhy, refluxu a žaludečních vředů.
Proč je podle vědců prospěšné pít kávu s mlékem?
Výzkum publikovaný v časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry odhalil, že konzumace kávy smíchané s mlékem snižuje záněty a otoky v těle. Mléko totiž obsahuje aminokyseliny, kdežto káva je bohatá na polyfenoly. Kombinace těchto dvou prvků přináší úlevu od otoků a bolesti kloubů.
Co jsou polyfenoly
Polyfenoly jsou sloučeniny, které se nacházejí v potravinách rostlinného původu. Polyfenoly jsou plné antioxidantů a pomáhají snižovat oxidační stres, který vede k zánětům. Kromě toho mohou zlepšit zdraví střev a snížit riziko chronických onemocnění, jako jsou srdeční choroby a některé druhy rakoviny.
Mezi zdroje polyfenolů patří bobulovité ovoce, zelený čaj, červené víno, granátové jablko, jablka, ořechy, extra panenský olivový olej a káva.
Výzkumníci dokonce zjistili, že imunitní buňky vystavené působení obou těchto látek byly dvakrát účinnější v boji proti zánětu ve srovnání s těmi, které ovlivnily jen samotné polyfenoly.