Kofein snižuje ospalost a stimuluje centrální nervový systém. Podle EFSA (Evropského úřadu pro bezpečnost potravin) si můžeme dopřát až 400 mg kofeinu denně, v přepočtu zhruba čtyři 200ml šálky filtrované kávy. Jednorázová dávka by přitom neměla překročit 200 mg kofeinu.

Týká se toto doporučení všech?

Nikoliv! Tento maximální denní příjem kofeinu platí pro běžně zdravou dospělou populaci a záleží i na toleranci vůči kofeinu každého jednotlivce.

Těhotné ženy by měly dávkování omezit na polovinu, tedy na 200 mg kofeinu denně. Při vyšších dávkách mohou ohrozit bezpečnost plodu, u kterého se může postupně vyvíjet růstová retardace.

Děti a dospívající by neměli konzumovat více než 200 mg kofeinu za den nebo 3 mg/kg tělesné hmotnosti, tedy jednorázovou dávku u zdravých dospělých.

Co když překročím doporučovanou dávku?

Doba zpracování 50 % kofeinu se liší člověk od člověka (podle věku, hmotnosti, užívání léků nebo zdraví jater). Jeho nadměrná konzumace může krátkodobě způsobovat dospělým i dětem problémy se spánkem (zejména, pokud si kávu dopřáváte krátce před spaním), vyvolávat úzkost nebo změnu chování. Vyšší dávka však může být i smrtelná (například dávka okolo 9 gramů kofeinu pro 60kg člověka).

Dlouhodobě kofein působí nepříznivě na činnost srdce.

Nezapomínejte, že kofein není součástí pouze kávy, ale také energetických nápojů, černého čaje nebo čokolády. Předávkování kofeinem je tak velmi snadné.

Zdroj: bezpecnostpotravin.cz, aktin.cz