Z pohledu léčivek stojí kopřiva stále trochu v ústraní, přestože jde o osvědčenou bylinku, která nabízí největší koncentraci účinných látek právě na jaře, současně v této době obsahuje nejméně dusíku.

Co neuvidíte, ale ucítíte

Kopřiva obsahuje mnohé vitaminy, minerály a stopové prvky, také kyseliny, včetně křemičité či mravenčí, dále třísloviny, barviva (například chlorofyl) a mnoho jiných, tělu prospěšných látek. A proč pálí? Protože je pokrytá žahavými chloupky, jejichž špičky se při kontaktu ulomí a tím se uvolní pálivá tekutina obsahující histamin, acetylcholin a serotonin.

Nejlepší je zamlada

Na rozdíl od jiných léčivek není tak sexy, přesto se vyplatí zejména mladou kopřivu natrhat, ostatně roste skoro všude. Využít ji lze doslova od kořenů až po listy. Právě kořeny se mnohdy uvádějí jako nejvhodnější část rostliny na čištění krve. A to je její hlavní plus, s krví souvisí fungování celého těla.



Od krve až po sex

Kopřiva je mimořádná záběrem svého působení. Fakt, že čistí krev, souvisí s fungováním všech našich orgánů. Podporuje krvetvorbu i činnost metabolismu. Díky ní budete mít více energie, tím pádem se vám zlepší nálada, a také posílíte imunitu. Zklidňuje průdušky, usnadňuje vykašlávání hlenů, rovněž působí močopudně a protizánětlivě. Vitalizuje pokožku, doporučuje se při vypadávání vlasů. Pomáhá proti žaludečním potížím, ale i při hemeroidech. Dobře působí na srdce, dýchací ústrojí, ženské i mužské orgány (údajně zlepší kvalitu sexu i ve zralém věku).

Funguje i na revma?

U bolestivých kloubních onemocnění, ať už zánětlivých, či degenerativních, se dříve tradovalo, že úlevu slibuje šlehání kopřivami. Což je svým způsobem pravda, otázkou však zůstává, díky čemu k úlevě dochází, zda jde o biologický podklad, či reflexní mechanismus (když vás „popálí“ kopřiva, reflexivně si dané místo třete, čímž bolestivá místa trochu odblokováváte).

Hlavně čaje

Obecně se doporučuje dodržet maximálně třítýdenní pitnou kúru, stačí použít asi 1 lžíci listů na jeden šálek, přelít vroucí vodou a nechat louhovat 10 až 15 minut, pak scedit. Vroucí či téměř vroucí voda má smysl, některé složky v kopřivě obsažené se uvolňují za vysokých teplot. Na vlasy a pokožku hlavy se doporučuje de facto totéž, jen lístky kopřivy nechte louhovat minimálně dvakrát déle.
Koncentrovanější účinek má slibovat tinktura, kdy naložíte kořen či nať kopřivy do lékárenského lihu, 40procentní vodky, jiné čiré lihoviny, případně domácí pálenky (asi 1 lžíce nasekaných kopřiv na 100 ml). Nechte louhovat minimálně 2 týdny, každý den protřepávejte. Po přecezení tinkturu skladujte na temném místě, kam nemíří slunce. Užívá se vnitřně i zvnějšku.

Zdroj: Mojezdravi.cz, Vitalia.cz