Mrkev milujeme snad všichni pro její nádhernou barvu a příjemnou, sladkou chuť. Našemu tělu ale dodává i množství cenných látek – například antioxidant betakaroten, který chrání kůži, podporuje zrak a zvyšuje odolnost našeho těla proti škodlivým volným radikálům, nebo selen, který má významný vliv na obranyschopnost organismu, podporuje činnost štítné žlázy, růst vlasů a nehtů i mužskou plodnost. Díky dalším obsaženým vitaminům a minerálům mrkev aktivuje metabolismus, zpomaluje stárnutí a podporuje srdce a krevní oběh. O důvod víc, proč ji v kuchyni použít. A můžete zkusit trošku netradiční úpravu – mrkev upečte a pak z ní udělejte vynikající krémovou polévku.

Krémová polévka z pečené mrkve

Na 4–6 porcí si připravte tyto ingredience: 700 g mrkve, 1 polévkovou lžíci olivového oleje, 1 větší červenou cibuli, 1 stroužek česneku, 1,2 l kuřecího vývaru, malý kousek zázvoru (cca 4 g), 50 g smetany ke šlehání (ale může být i smetana na vaření, pouze polévka nebude tak krémová), trochu citronové šťávy, sůl, pepř, zelenou petrželku nebo pažitku na posypání.

Do pekáčku dejte očištěnou a na menší kousky nakrájenou mrkev, pokapejte ji olivovým olejem, osolte, opepřete, promíchejte a dejte péct na 20 minut do trouby předehřáté na 180 °C. Mezitím najemno nakrájejte očištěnou červenou cibuli a česnek a orestujte je na olivovém oleji. Přidejte upečenou mrkev, ještě krátce orestujte a zalijte vývarem. Vařte doměkka. Nakonec přidejte najemno nastrouhaný zázvor, citronovou šťávu a smetanu, množství si můžete doladit podle vlastní chuti. Rozmixujte dohladka. Polévku ihned servírujte, posypejte ji omytou nadrobno nasekanou zelenou petrželkou nebo pažitkou, můžete doplnit i krutony.

Zdroje: jihomoravská-zelenina.cz, milluji.cz