O křepelčích vajíčkách se často mluví jako o zázraku, který si poradí s celou řadou zdravotních neduhů. Pravdou je, že ve srovnání se slepičími vejci obsahují na 100 g dvojnásobné množství vitaminu B2 neboli riboflavinu a také železa. Mimo to obsahují také antioxidanty, které mohou podle některých studií hrát důležitou roli v boji proti civilizačním chorobám.
Najdeme v nich také selen důležitý pro imunitu a správnou funkci štítné žlázy. Křepelčí vajíčka jsou navíc méně alergenní – často si je mohou dopřát i ti, u nichž slepičí vejce vyvolávají alergickou reakci.
Hradba proti bakteriím
Každý, kdo už křepelčí vajíčka zpracovával, dobře ví, že mají poměrně nedobytnou skořápku. Ta sice trochu ztěžuje jejich přípravu, ale má jednu velkou výhodu. Vajíčko je totiž skvěle chráněné před bakteriemi všeho druhu – a to včetně obávané salmonely. Riziko nákazy z křepelčích vajec je prakticky nulové, proto se hodí i k využití zasyrova – třeba na domácí majonézu nebo do tataráku.
Jak rozklepnout křepelčí vajíčko?
Na rozdíl od slepičích vajec nestačí v tomto případě klepnout o hranu misky – skořápka by se roztříštila na miniaturní kousky, které se z bílku a žloutku špatně odstraňují. Ideální je použít ostrý nůž se špičkou, skořápku opatrně rozkrojit, poté rukama rozpůlit a obsah vyklepnout. Pokud uvaříte křepelčí vajíčka natvrdo, skořápka bude konzistencí připomínat ovocnou slupku.
Při rozklepávání křepelčích vajíček se vám bude hodit tento trik Marthy Stewartové. Podívejte se, jak na to:
Nevýhoda? Vyšší cena
Pokud si chcete křepelčími vajíčky zpestřit jídelníček, je třeba si připlatit. Cena za kus se pohybuje mezi 3 až 5 korunami, ale ve srovnání se slepičími vejci se rozhodně tolik nenajíte. Jedno křepelčí vajíčko váží 10-15 g, slepičí až 5krát více.
Pravda o kaloriích
O křepelčích vajíčkách se říká, že mají nízkou energetickou hodnotu a můžeme si je dopřát při hubnutí. Pravda je to ale jen částečně – málo kalorií mají jednoduše z toho důvodu, že jsou malá. Jedno 10gramové křepelčí vajíčko má sice pouhých 15 kalorií, ale také minimum bílkovin a ostatních složek, takže vás rozhodně nezasytí ani nenadopuje zdravím.
Při stejném množství je kaloricky naprosto srovnatelné se slepičím vejcem, dokonce o něco málo vydatnější. Křepelčí vajíčka jsou bohatší na vitaminy a minerály a do diety se určitě hodí, ale žádným hubnoucím zázrakem nejsou.
Křepelčí vejce (100 g) | Slepičí vejce (100 g) | |
---|---|---|
Energetická hodnota | 165 kcal | 151 kcal |
Bílkoviny | 13,5 g | 12,4 g |
Tuky | 12 g | 11 g |
Sacharidy | 0,8 g | 0,9 g |
Křepelčí vajíčka v kuchyni
Malá kropenatá vajíčka lze v kuchyni upravovat úplně stejně jako slepičí. Do moučníků je vzhledem k ceně a hmotnosti asi nepoužijete, ale můžete je uvařit natvrdo - stačí je vložit na 2 minuty do vroucí vody a poté prudce zchladit.
Skvělá jsou také jako volská oka, omeleta nebo zastřená vejce. Velmi často se používají do zeleninových a bramborových salátů, lze je také zabalit do karbanátků nebo sekané a široké uplatnění mají také při zdobení jednohubek, kanapek, obložených mís a chlebíčků. Inspiraci na přípravu i servírování křepelčích vajíček najdete v naší galerii.