Hematom pod nehtem může být nepříjemným a bolestivým zážitkem. Většinou se však jedná o drobné projevy, které nevyžadují léčbu a postupem času samy zmizí. Pokud se jedná o hematom na noze, je vhodné omezit pohyb. Hematom na noze typicky trápí běžce. Doporučuje se vyřadit běh a koupit novou kvalitnější obuv. Jinak by se problém mohl často vracet.

Chcete mít krásné nehty? Pak se podívejte na video, ve kterém odbornice prozradí, jak si udělat doma profesionální manikúru:

Zdroj: Youtube

Kdy vyhledat lékařskou pomoc?

V případě, že je hematom velký a doprovázený silnou bolestí. Odborník posoudí, zda postačí dezinfekce, nebo bude nutné jemné naříznutí nebo propíchnutí nehtu, aby se nadbytek krve opatrně vytlačil. Na tento zákrok není třeba umrtvení, ale rozhodně ho neprovádějte sami doma, hrozí infekce.

Neznáte příčinu? Pak vyhledejte lékaře hned

Je také důležité zjistit příčinu vzniku hematomu. Pokud se pod nehtem objeví podivná skvrna, aniž by došlo k úrazu, je třeba ihned navštívit lékaře. Lékaře vyhledejte také v případě, že znáte příčinu, ale skvrna se neustále zvětšuje.

Zvětšující se skvrna může znamenat melanom, kde je nutný okamžitý chirurgický zákrok. Nebojte ale, ne každé zhnědnutí či zčernání je důvodem k panice. Odborník nejlépe posoudí stav a rozhodne o dalším postupu. Není ale dobré to podcenit, jak píší na webu AA zdraví.

Prevence je vždycky lepší než léčba

Proto je vhodné dbát na správnou obuv a dávat si pozor na úrazy. Pokud se vám i přes to všechno objeví sraženina pod nehty, neotálejte a vyhledejte odbornou pomoc. Včasná léčba může zabránit vážnějším komplikacím a zrychlit hojení.

Zdroj: aazdravi.cz, run-magazine, medicalnewstoday