Znáte proskurník? Ne? Nevadí. Ve všech svých částech má slizovité látky, které se používají k léčení průdušek a dýchacího systému. Trápí-li vás kašel nebo katar průdušek, kořen proskurníku by vám mohl pomoci. Užitečný je převážně pro děti. Můžete z něj udělat čaj, ale pozor! Nevaříme ho, vždy ho zalévejte jen vlažnou vodou, nechte chvíli macerovat, a poté nalijte do již vychladlého čaje, který je uvařený z jiné chutné bylinky. Užitečný je také jako kloktadlo při zánětech ústní dutiny.

Máte na zahradě libeček?

Pak můžete sbírat i jeho kořen. Ten se hodí v boji proti revmatu, artróze nebo dně. Přidává se do koupelí, dokáže hojit plísně a různá zranění. Nepoužívejte ho ale pro těhotné ženy, kojící ženy a lidi s poruchami ledvin.

Mast z kořene kostivalu

Zmírňuje bolesti a také podporuje regeneraci tkání, hojí rány. Pokud trpíte na modřiny, podlitiny nebo křečové žíly, stane se vašim přítelem. Užitečný je také na podporu hojení při zlomenině nebo při výronu.

Kořen pampelišky je skvělý na pročištění organismu

Povzbudí funkci trávicích orgánů, jater. Používá se při potížích s játry, žlučníkem, močovým měchýřem i žaludkem. Pomůže vám zbavit se zánětů, uleví od bolesti šlach a kloubů, pomůže na snížení cholesterolu.

Zdroj: centrummediciny.cz