Vás se to netýká, protože je vaše kuchyň dokonale čistá a jíst se dá i z podlahy? Zamyslete se nad místy a předměty, které používáte při přípravě jídla každý den. Třeba pracovní desky, úchytky, dřezy, houbičky, opakovaně použitelné láhve na vodu a další. Denně se jich dotýkáte, ale dezinfikujete je také každý den? Pokud ne, může dojít na těchto exponovaných místech k hromadění bakterií a křížové kontaminaci. Pojďme se podívat, na co se v kuchyni zaměřit, aby byla skutečně dokonale čistá.

Jakékoli knoflíky, rukojeti a dotykové obrazovky

Každý spotřebič ve vaší kuchyni má nějaký typ ovládacího panelu nebo rukojeti, kterých se při každém použití dotknete. Je důležité každý týden pamatovat na mytí všech těch knoflíků, tlačítek nebo touchpadů, protože je při pravidelném úklidu přehlížíme.

Zvláště jim věnujte pozornost, když manipulujete se syrovou stravou. Dbejte na to, abyste táhla kuchyňské linky, rukojeti spotřebičů a ovládací panely minimálně jednou týdně vydezinfikovali a následně vysušili čistým hadříkem nebo papírovou utěrkou.

Kořenky

Zní to překvapivě, ale v roce 2022 publikoval časopis Journal of Food Protection studii, která zjistila, že nádoby s kořením měly nejvyšší a nejkoncentrovanější úroveň křížové kontaminace v domácích kuchyních. Nevěříte?

Přemýšlejte, kdy nejčastěji sáhnete po kořence? Možná hned poté, co nakrájíte syrové maso. Nebo když do polévky shrnete z prkénka zeleninu, která byla uložena v potenciálně kontaminovaných zásuvkách chladničky? Už je jasněji?  

Zásady hygieny v kuchyni

Zdroj: Youtube

Dřez

Přestože kuchyňským dřezem proteče spousta vody, na jeho povrchu pravděpodobně číhají mikrobi, zejména ve štěrbinách, kde se dřez napojuje na desku, kolem odtoku a zátky na likvidaci odpadu.

Kuchyňský dřez by měl být dezinfikován po každé přípravě jídla, mytí nádobí nebo alespoň jednou denně. A nezapomeňte na baterii či plochy kolem dřezu, protože tam skončí kapky při oplachování potravin a nádobí. Použijte čistič dřezu, který obsahuje dezinfekční prostředek, a čistý ručník nebo jednorázové dezinfekční ubrousky.

Houby, kartáče a utěrky

Ve snaze omezit používání papírových ručníků a jejich dopad na životní prostředí mnoho domácností používá houbičky, kartáče a látkové utěrky. Bohužel, všichni tito pomocníci obsahují vysoké množství bakterií. Utěrky byste měli měnit 2x týdně, i když vypadají čistě. Houbičku po týdnu vyměňte za novou. Kartáče dezinfikujte vařící vodou, případně je lze umístit do myčky pro důkladné vyčištění po každém použití.

Lednička

Již jsme diskutovali o tom, co se může skrývat na rukojetích lednice, ale i interiér ledničky skrývá nebezpečí. I při nízkých teplotách totiž mohou růst některé škodlivé bakterie.

Většina ovoce a zeleniny zůstane déle čerstvá, pokud je před uskladněním nemyjete, proto je lepší je skladovat tak, jak je koupíte nebo přinesete ze zahrady. Pak je ale důležité zásuvky na ovoce a zeleninu často mýt, aby se předešlo budoucí kontaminaci, protože v nich mohou zůstat zbytky stravy nebo bakterie.

Ještě nebezpečnější je ale skladování syrového masa. Nikdy ho nenechávejte jen tak v sáčku ležet na polici. Vždy ho dejte do misky či talíře. Úniky z obalů a tekutiny se hromadí v zásuvkách a podél okrajů polic. Dokonce i balené produkty, jako je mléko nebo máslo, byly mnohokrát přeskládány, než se dostaly do vaší chladničky.

Chcete-li se zbavit všech druhů bakterií, stejně jako kvasinek a plísní, které si možná pěstujete v lednici, vyjměte zásuvky i police a jednou měsíčně je umyjte ve dřezu saponátem s přídavkem octa a důkladně opláchněte pod tekoucí vodou. Nezapomeňte ani na stěny a dveře chladničky.

Mezi generálním mytím ledničky vždy setřete veškeré rozlité tekutiny a otřete vnitřní povrchy dezinfekčním hadříkem.

Prkénka na krájení

Prkénka na krájení, zejména dřevěná, se mohou stát časovanou bakteriální bombou vaší kuchyně. Často na nich zůstávají bakterie v malých škrábancích, které zůstanou po nožích i po jediném použití. Je důležité mít alespoň dvě samostatná prkénka: jedno na ovoce a zeleninu a jedno na maso. Tím se sníží křížová kontaminace během přípravy jídla.

Po každém použití umyjte prkénka saponátem a dobře opláchněte horkou vodou. Poté zcela osušte papírovou utěrkou nebo čistou utěrkou. Nenechávejte je okapat, protože bakterie milují teplé a vlhké prostředí a někdy se na prkénku dokonce může objevit plíseň, pokud ho necháte dlouho stát na vlhkém odkapávači. Dobrou variantou je používat prkénka na krájení, která lze po použití vložit do myčky, což se u dřevěných rozhodně nedoporučuje.

Zdroj: thespruce.com, delish.com

Související články