Klobáska salsiccia nabízí skvělou příležitost, jak si užít italskou kuchyni na grilu u vás doma. Stačí ji správně opéct (viz níže) a podávat s hořčicí a chlebem, pro děti ve verzi hot-dogu (plus přidejte nakrájené okurky, případně i červenou cibulku). Nebo k italské klobásce přidejte česnek, rajčata a bylinky a uvařte si rychlou letní omáčku na těstoviny, po které se jen zapráší.

Kdo raději griluje nebo vaří podle videoreceptů, tady je má:

Zdroj: Youtube

Proč je italská klobáska tak dobrá

Kvalitní namleté nebo nahrubo nasekané maso a sůl, to je základ čerstvé italské klobásky. Zdá se vám poněkud "twiggy"? Salsiccia skutečně není žádný "buřtík", z čistě praktického důvodu: rychleji se propeče.

Vyrábí se z vepřového, hovězího nebo jehněčího, podstatné je zkombinovat libové a tučné kousky masa. Pečte ji či grilujte pomalu, za nižších teplot a krátce (a nedávejte ji na přímý zdroj tepla). „Při opékání se salsiccia mírně nafukuje, až v jednom momentu lehce praskne, a pak se začne zase pomalu smrskávat. To už ji stáhněte a nechte chvíli odpočinout,“ radí mistr řezník František Kšána.

Prakticky ji grilujte z každé strany 1 až 2 minuty, pak ji ještě chviličku nechte dojít pod poklopem (mrkněte se na video).

Letní recept: těstoviny s omáčkou ze salsiccie

Suroviny pro 4 osoby: 500 g penne nebo jiných krátkých dutých těstovin, 400 g loupaných rajčat ve vlastní šťávě, 4 vepřové salsiccie, 2 stroužky česneku, hladkolistá petržel nebo pár lístků bazalky, extra panenský olivový olej, sůl, případně parmazán nebo pecorino

Postup
Kdo rád griluje, ví, že na grilu se dá i vařit. A kdo na to není zvyklý, využije plotýnku na elektřinu, nebo si večeři připraví doma na varné desce či na sporáku.

  • Do vroucí, dobře osolené vody nasypte těstoviny a vařte podle návodu.
  • Mezitím nalijte na pánev olej a na mírném ohni zlehka opečte česnekové stroužky nakrájené na plátky.
  • Přidejte oloupanou salsicciu (ze střívka ji vytlačte na pánev), vařečkou ji rozmělněte nadrobno. Jakmile přidáte rajčata, půjde to dobře. Provařte, přidejte nasekanou petrželku a teď důležitý bod: podlijte trochou vody z uvařených těstovin (ta omáčku lehce zahustí i dochutí).
  • Těstoviny slijte a přidejte do vroucí omáčky. Servírujte pokapané olivovým olejem, a kdo chce, ten může přidat nastrouhaný parmazán, případně pecorino. Dobrou chuť!

Zdroje:

Související články