Při nákupu domácího zmrzlinovače je důležité zvážit několik základních parametrů. A to zejména typ výrobníku zmrzliny viz níže, objem nádoby, příkon, materiál přístroje, snadnost ovládání, funkce a samozřejmě cenu (jak za přístroj, tak za spotřebovanou energii). Který zmrzlinovač bude pro vás nejlepší?

Chcete zmrzlinu jako z reklamy na nejlepší zmrzlinárnu? Tady máte jeden osvědčený recept na vanilkovou zmrzlinu:

Zdroj: Youtube

Zmrzlinovač bez kompresoru

Nebo také zmrzlinovač bez chladicí jednotky je takový, u něhož musíte dát předem do mrazáku na řadu hodin speciální nádobu (má dvě stěny a chladicí médium). Řiďte se doporučením výrobce, ale rozhodně nic nezkazíte, když půjde o 12 až 24 hodin. A to už si žádá plánování, pokud dětem nebo návštěvě slibujete domácí zmrzku.

Pak nádobu vyjměte, nalijte do ní rozmixovanou či i rozvařenou, ale následně zchlazenou směs surovin. Až ji zmrzlinovač zpracuje, budete si pochutnávat.

Pro a proti

Zmrzlinovače bez kompresu jsou menší přístroje, v kuchyni nezaberou moc místa. Ale v mrazáku jejich nádoba ano, zejména pokud chcete dělat zmrzlinu několikrát týdně, musíte s tím počítat. Zhruba za tisíc korun se dá koupit solidní zmrzlinovač bez kompresoru.

Prodávají se také zmrzlinovače na točenou zmrzlinu a dokonce i dvojbarevnou. Funkci zmrzlinovače někdy přebírá i speciální příslušenství některých kuchyňských robotů či dokonce domácí pekárna.

Zmrzlinovač s kompresorem

Zmrzlinovač s kompresorem neboli s chladicí jednotkou je mnohem rychlejší na přípravu a z pohledu kvality i spolehlivější, protože zmrzlinu nepřemrazí. Postup je jiný: do nádoby zmrzlinovače dáte rozmělněné (rozmixované), případně i tekuté suroviny a přístroj je pak sám míchá a současně mrazí. Až zmrzku vyrobí, pak ji ještě po určitý čas, například může jít o 2 hodiny, udrží v ideálně vychlazené formě.

Pro a proti

Zmrzlinovače s kompresorem jsou robustnější (máte na ně v kuchyni místo?) a počáteční investice je vyšší, pohybuje se v řádu několika tisíců korun. Na druhou stranu i podle spotřebitelských testů je zmrzlina z nich vyrobená chutnější. Výrobník zmrzliny často nabízí celou řadu dalších automatických programů, i na sorbet nebo lahodné italské gelato.

Nicméně třeba sorbet nebo mražený jogurt zvládne i zmrzlinovač bez kompresoru.

Triky a vychytávky

  • S čím vychlazenějšími surovinami budete pracovat, tím zkrátíte celý proces. Proto se příprava například vanilkové zmrzliny a dalších mléčno-smetanových zmrzlin o něco prodlouží: nejprve je třeba připravit horkou mléčnou směs, pak ji dát vychladit, až poté nechat zpracovat ve zmrzlinovači.
  • Když chcete přidat alkohol, udělejte to až na konci celého procesu, alkohol zpomaluje tuhnutí.
  • Změkčit domácí zmrzlinu pomáhá našlehaný bílek nebo tzv. invertní cukry (v domácích podmínkách například med, sirup z agáve nebo javorového sirupu atd.).

Související články