Libeček lékařský, latinsky Levisticum officinale, je statná rostlina, která dorůstá až do výšky dvou metrů. Původně pochází ze Středomoří a do střední Evropy se dostal už v období středověku. Používal se nejen jako dochucovadlo, ale i léčivá bylina proti mnoha neduhům, což je patrné i z jeho druhového názvu.

Na trávení, klouby i proti pocení

Kořen a listy libečku jsou bohaté na fytosteroly, což jsou látky, které působí příznivě při infekcích močových cest a mírní trávicí potíže. Libeček vám uleví při nadýmání a nechutenství, podporuje tvorbu žaludečních šťáv a aktivuje pomalé zažívání. Doporučuje se také jako podpůrný prostředek při revmatu a jiných potížích s klouby.

Ulevit dokáže i při nachlazení. Také se z něj připravují aromatické koupele, které působí proti pocení. Mezi oblíbené babské rady patří využití listů libečku proti zápachu z bot - vložte do boty čerstvou snítku a nechte působit přes noc. Mimo to má libeček pověst přírodního afrodiziaka.

Na čaj je nejlepší kořen

Čaj proti výše zmíněným neduhům se nejčastěji připravuje z kořene libečku, který je nejbohatší na cenné látky. Sehnat ho lze v sušené podobě v obchodech s bylinkami a některých lékárnách, použít lze i čerstvý, dobře očištěný kořen, který se povaří několik minut ve vroucí vodě a výluh se po malých dávkách užívá.

Pozor – každodenní konzumace libečkového čaje se nedoporučuje, může totiž způsobit nadměrné zatížení ledvin. V případě, že trpíte ledvinovým onemocněním nebo jinými dlouhodobými zdravotními obtížemi, poraďte se o užívání libečku s lékařem. Úplně vyhnout by se mu měly těhotné a kojící ženy.

Libeček do polévky, k masu i luštěninám

Výhodou libečku je, že neztrácí své aroma během tepelné úpravy. V kuchyni se nejčastěji používají listy – čerstvé i sušené. Výborně dochutí vývary, zeleninové i masové polévky, brambory, rýži nebo luštěniny.

Zajímavý chuťový rozměr dodá pečenému, vařenému i grilovanému masu, skvěle si rozumí také s mletým masem. Čerstvé listy můžete nasekat do tvarohové pomazánky, přidat do zeleninového salátu nebo si je uchovat na pozdější použití v podobě pesta. Z květů a semínek se připravují ochucené oleje.

Libečkové pesto

Doba přípravy: do 30 minut

Ingredience:

  • 150 g čerstvých listů libečku
  • 150 g kvalitního oleje
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička citronové šťávy

Příprava:

  1. Listy opláchněte a nechte zcela oschnout nebo je osušte utěrkou. (Pokud by zůstaly vlhké, pesto se rychle zkazí.)
  2. Listy vložte do mixéru nebo vyšší nádoby. Přidejte olej, citronovou šťávu a sůl a vše rozmixujte do hladké pasty.
  3. Pestem naplňte důkladně vymyté a suché sklenice a na povrchu ho zalijte olejem, který zamezí přístupu vzduchu. Skleničky uzavřete a uložte do lednice - vydrží vám až 12 měsíců. Pesto použijte na ochucení polévek, masa, brambor nebo luštěnin.

Související články