Vánoce se pomalu blíží a při současných cenách másla může pečení tradičního vánočního cukroví nepříjemně zatížit peněženku. Podle informací Deníku se aktuální cena másla v některých českých obchodech vyšplhala na téměř 70 korun za 250 gramů.
Oproti loňskému roku se jedná o nárůst o 34 procent. Řešením je nakoupit máslo do zásoby ve slevových akcích, úspora může být opravdu výrazná. Při větším množství je ale důležité máslo správně vybrat i uskladnit, aby se nezkazilo dříve, než ho budete chtít použít.
České máslo je jiné
Při nákupu vybírejte máslo podle toho, jak ho chcete využít. Na namazání pečiva, přípravu pomazánek nebo vaření vám dobře poslouží jakýkoliv druh. Do vánočního cukroví ale raději volte české produkty. Proč? V České republice se máslo vyrábí jedinečným způsobem, a to stloukáním sladké smetany.
Díky tomu je po vyjmutí z lednice tvrdé a potřebuje delší čas na změknutí a perfektně se hodí na přípravu těst i krémů – budou mít správnou konzistenci a podrží tvar. Trvanlivost se pohybuje v rozmezí 35–55 dnů.
Máslo ze zahraničí se obvykle vyrábí metodou NIZO, během níž se ke smetaně přidávají fermentační kultury, jedná se tedy o smetanu zakysanou. Díky tomu má o něco delší trvanlivost, je měkčí a má lehce nakyslou chuť. Neznamená to, že je méně kvalitní, jen se při pečení chová jinak a těsto se může více lepit, roztékat a rychle měknout.
Stolní máslo do mrazáku nepatří
V obchodech se můžete setkat se stolním máslem, dříve se mu říkalo „dvojka“. Jedná se o variantu, která již byla zmražená a musí se spotřebovat do 20 dnů od vyskladnění z mrazírny. V českých podmínkách se jedná o variantu určenou především pro profesionální provozy, ale v obchodech na něj můžete narazit v podobě některých zahraničních produktů označených pouze jako „máslo“, často bývají i levnější.
Rozpoznat ho je bohužel velmi obtížné, evropská legislativa toto označení nevyžaduje. Jedná se o nezávadný výrobek a bezpečný výrobek, to podstatné je, že takový druh másla již nelze z hygienických důvodů znovu zamrazit. Opakované mražení má za následek uvolňování tekutiny a rychlé žluknutí tuku.
Které máslo můžete zamrazit?
Pokud chcete využít slevových akcí a koupit máslo do zásoby ve větším množství, sázkou na jistotu jsou produkty vyrobené v České republice. Pokud by se jednalo o variantu z mrazírny, musí být označené jako stolní. Pokud tento přívlastek nemá, můžete si být jistí, že se jedná o máslo vhodné k uskladnění v mrazničce.
Před zamrazením se doporučuje máslo zabalit do fólie nebo sáčku, aby neabsorbovalo okolní pachy. Máslo uložte do zadní části méně využívané zásuvky, aby nedocházelo k častým teplotním výkyvům. Optimální teplota je –18 ºC, doba skladování je 6–12 měsíců. Po vyjmutí z mrazáku nechte máslo pozvolna rozmrznout v lednici, aby si uchovalo všechny původní vlastnosti.