Jakmile se v lesích začnou objevovat rozsáhle kolonie zelených lístků s typickou česnekovou vůní, přichází jaro. Aromatický medvědí česnek má mnoho pozitivních účinků na zdraví a v kuchyni ho lze využít na mnoho způsobů.

Pusťte jaro do kuchyně a uvařte si krémovou polévku z medvědího česneku. Na její přípravu se můžete podívat v tomto videu:

Zdroj: Youtube

Medvědí česnek chutná výborně jen tak na chlebu s máslem, v sendvičích, můžete s ním ochutit těstoviny, rýži, brambory, vajíčka, velikonoční nádivku i maso – hovězí, vepřové, drůbeží, králičí i jehněčí. Nevýhodou je, že ho nelze v čerstvé podobě dlouho skladovat. Listy poměrně rychle vadnou a v lednici vydrží maximálně pár dní. Existuje ale hned několik možností, jak jejich trvanlivost prodloužit.

Základní příprava

Před jakýmkoli zpracováním je potřeba listy medvědího česneku omýt od zbytků zeminy a dalších nečistot. Poté je nutné nechat listy oschnout nebo jemně osušit kuchyňskou utěrkou – platí to především pro přípravu pesta, ochuceného oleje a bylinkového másla. Vlhké bylinky se totiž rychleji kazí, a všechna práce by tak mohla přijít vniveč.

Jak zamrazit medvědí česnek?

Medvědí česnek můžete uchovat v mrazáku přibližně 6 měsíců. První možností je omytý a osušený česnek nakrájet a jednoduše nasypat do uzavíratelných sáčků. Na druhý způsob budete potřebovat tvořítko na led. Medvědí česnek rozmixujte, poté jím naplňte formičku a uložte do mrazničky. Při vaření pak jednoduše vyloupnete bylinkovou kostku, kterou jídlo dochutíte.

Výroba domácího bylinkového másla

Bylinkové máslo můžete natřít na čerstvé pečivo, topinky nebo ho přidat do těsta na domácí housky, rohlíky či bagety. Skvěle ochutí také pečené nebo grilované maso, těstoviny nebo dušenou zeleninu. Jak na to?

Omytý a osušený česnek nasekejte nadrobno, promíchejte se změklým máslem a podle chuti osolte. Poté hmotu zabalte ve formě válečku do kuchyňské fólie a nechte ztuhnout v lednici. Domácí bylinkové máslo vydrží v chladu maximálně dva týdny. Pokud ho chcete skladovat déle, uložte ho do mrazáku.

Snadné pesto z medvědího česneku

Pesto nemusí být jen bazalkové – varianta z medvědího česneku chutná také výborně a je to navíc skvělý způsob, jak ho uskladnit. Pozor ale na použité ingredience.

Jakmile přidáte do pesta parmazán a oříšky, zkrátí se jeho trvanlivost na týdny. Základní varianta se solí a citronovou šťávou vydrží v lednici i rok - přesný postup najdete v tomto článku:

Ochucený olej z medvědího česneku

Olej s chutí medvědího česneku dodá šmrnc polévkám, zeleninovým salátům, luštěninám i masu. Jeho výroba je jednoduchá, je ale opravdu důležité listy předem důkladně osušit. Pak je stačí jen nasekat, nasypat do uzavíratelné sklenice, zalít kvalitním olivovým, slunečnicovým nebo řepkovým olejem a uložit na tmavé místo. Po 3 týdnech olej sceďte a přelijte do lahvičky. Pozor – použité nádoby musejí být perfektně čisté a suché.

Pyré z medvědího česneku

Do polévek a omáček se vám bude hodit jednoduché pyré z medvědího česneku. V tomto případě listy procházejí tepelnou úpravou, což lehce snižuje obsah vitaminů. Chuť a vůně ale zůstanou v plné síle.

Omytý česnek krátce poduste na troše oleje nebo na páře – stačí jen chvilka, než listy tzv. zavadnou. Poté ho rozmixujte na hladké pyré, lehce osolte a uložte do lednice nebo do mrazáku.

Zdroj: prkynko.cuketka.cz, www.kitchenstories.com, www.greatbritishchefs.com

Související články