Mezinárodní den mrkve se slaví už od roku 2003. Jeho cílem je šířit povědomí o této zdánlivě obyčejné zelenině, která je už po tisíciletí nedílnou součástí jídelníčku a cenným zdrojem zdraví prospěšných látek.

Nejznámější z nich jsou karotenoidy, jež se v těle přeměňují na vitamin A nezbytný pro dobrý zrak, pokožku i správný vývoj buněk. Je také bohatá na vitamin C, E a B-komplex, draslík, vápník a hořčík. Pomáhá k dobrému trávení, podporuje imunitní systém a působí jako antioxidant. Konzumací mrkve také dodáte tělu rozpustnou vlákninu pektin, která prospívá zdraví střev a pomáhá při zažívacích obtížích.

Mrkev v kuchyni

Společně s dalšími druhy kořenové zeleniny nechybí mrkev při přípravě vývaru nebo svíčkové omáčky, neměla by chybět v tradičním boloňském ragú a výborně chutná také v kombinaci s vepřovým masem. Nejvíce cenných látek si zachovává v syrové podobě v salátech, pomazánkách nebo oblíbeném ovocno-zeleninovém smoothie. Použít ji ale lze i při přípravě sladkých jídel – díky své chuti často zvládne nahradit i část běžného cukru. Skvělá je například v muffinech, perníkových řezech nebo bábovce.

Pikantní mrkvový salát

Kombinace mrkve a česneku funguje naprosto skvěle. Tento salát chutná dobře samotný, můžete ho ale podávat i k masu a výborně se hodí také do sendvičů.

Mrkvovo-jablečné muffiny bez cukru

Chcete si dopřát něco sladkého, ale zároveň se snažíte omezit cukr? Vsaďte na spojení jablek, mrkve a skořice!

Domácí mrkvové sušenky s vločkami

Křupavé sušenky s mrkví a ovesnými vločkami můžete zabalit dětem na svačinu do školy, nebo je vzít s sebou na výlet či piknik. Jejich příprava je snadná a výsledek stojí za to.

Zdroj: www.carrotday.com, www.nzip.cz, ustecky.denik.cz

Související články