Možná si na tuto polévku pamatujete z dětství – někdy se jí říká školková, nejčastěji se ale označuje jako milionová. Proč? Teorie jsou různé. Podle některých zdrojů název odkazuje k tomu, že ji lze snadno, rychle a levně uvařit ve velkém množství, a nasytit tak spousty strávníků. Podle jiných se tak jmenuje podle „milionu“ drobných zrnek krupice, která se do ní přidává.

Krajové obměny

Základem milionové polévky je mrkev, krupice, vývar (nebo voda) a rozšlehané vejce, které se do ní na závěr vaření vmíchá. Recepty se ale liší podle krajů a rodinných receptů – do základu se někde přidává cibule, kořenová petržel a celer, případně česnek.

Jako tuk na osmahnutí zeleniny se používá máslo nebo sádlo, sáhnout můžete i po rostlinném oleji, nicméně chuť polévky nebude tak plná. Jako tekutina je nejlepší vývar – hovězí, drůbeží nebo zeleninový. V nouzi si vystačíte i s vodou. Na dochucení vám bude stačit sůl, pepř a nasekaná petrželka, pažitka nebo libeček. Použít můžete i sušené polévkové byliny.

Rychlá příprava

Milionovou polévku zvládnete rychle uvařit i po příchodu z práce, oceníte ji během pošmourných podzimních a zimních dnů a skvělá je třeba i při nachlazení. Stačit vám na ni bude jeden hrnec a pár minut času – i s přípravou surovin je hotová do půl hodiny.

Milionová polévka s vajíčkem, krupičkou a kořenovou zeleninou

Doba přípravy: do 30 minut

Ingredience:

  • 1 000 ml zeleninového či masového vývaru (případně vody)
  • 1 střední cibule
  • 2 mrkve
  • 1 menší petržel
  • kousek celeru bulvy
  • 3 lžíce dětské krupičky nebo krupice
  • 1 vejce
  • 2 lžíce másla (případně sádla nebo oleje)
  • sůl, pepř
  • čerstvá petržel (nebo pažitka) na ozdobení

Příprava:

  1. Zeleninu nastrouhejte nahrubo, cibuli nakrájejte najemno.
  2. V hrnci rozehřejte máslo a na mírném plameni na něm osmahněte cibuli dorůžova. Přidejte nastrouhanou kořenovou zeleninu a krátce orestujte, aby se rozvoněla a změkla.
  3. Zeleninu zalijte vývarem, vsypte krupičku a nechte projít varem. Vypněte sporák a ihned do polévky vmíchejte rozšlehané vejce a nasekanou petrželku. Podle potřeby dochuťte solí a pepřem a podávejte.

Související články