Písek, chemické rozpouštěče, nebo kuchyňská sůl? Který posyp nám nejlépe pomůže odstranit vzniklou námrazu? Každá látka má něco do sebe, jak moc efektivní je ale sůl?

Kuchyňská sůl pomůže rozpustit led

Velkou výhodou kuchyňské soli je, že ji má doma každý. Pokud tak udeří nečekané mrazy, můžete během prvních dní použít právě tuto látku, než si seženete kvalitnější látky. Sůl totiž díky svým vlastnostem způsobuje fyzikálně chemickou reakci sněhu a ledu, jejímž důsledkem je tání.

Je tak sice pravda, že sůl rozpouští led a snižuje teplotu mrazu, na druhou stranu tím ale výhody soli coby posypového materiálu končí. Její užití je totiž problematické hned z několika důvodů.

Problémy, které sůl přináší

Tak předně je kuchyňská sůl neboli chlorid sodný účinný jen asi do –5 stupňů Celsia. Při nižších teplotách už není schopna led rozpustit. Při nižších teplotách je lepší chodník posypat chloridem vápenatým, který je však o něco dražší.

Další velkou nevýhodou posypu solí je, že má negativní vliv na okolní rostliny a zeleň a způsobuje znečištění vod a půdy. Pokud se tak větší množství soli dostane ke kořenům stromu, může je i nenávratně poškodit. Sůl navíc ubližuje zvířatům, které po chodníku prochází. Takovým pejskům se může dostat do pacek, které je pak mohou nepříjemně pálit.

Pozor na vyhlášky

Kvůli zmíněným negativním dopadům na zvířata a bezprostřední okolí zakazují některé české obce posyp kuchyňskou solí. Dávejte si tak pozor na místní vyhlášky.

Zdroje: priroda.cz, hobby.instory.cz