Švestková povidla vám vydrží doma opravdu dlouho, pokud je dobře zpracujete, tak klidně i do dalšího léta. Vyzkoušejte jednu z příprav.

Pravá povidla bez cukru

Pokud máte doma švestky, nechte je hodně uzrát. Pak je zbavte pecek. A pak už postupujte klasicky jako naše babičky – rozvařte je za nízké teploty, jak jen to půjde. Výslednou směs propasírujte nebo namelte a dál pomalu prohřívejte. Jak se bude odpařovat tekutina, povidla zhoustnou.

Jak na opravdu jemná povidla? Přidejte cukr a ocet

Vypeckované a očištěné kilo švestek dejte do hliněného hrníčku. Nasypte na ně 200 gramů cukru a 65 mililitrů octa. Nechte je tři dny stát a občas míchejte. Po pár dnech se dejte do vaření – na jemném plamenu nechte povidla probublávat asi dvě hodiny.

Trochu ostřejší povidla

Ty připravíte úplně běžně. Smíchejte asi 3 kila švestek a půl kila cukru. Za stálého míchání vařte. Jakmile jsou povidla ideálně hustá, dolijte asi 125 mililitrů rumu.

Povidla můžete i péct

Nakrájejte kilo švestek, přidejte 250 gramů cukru a 60 mililitrů octa, podle chuti dodejte i koření, jako je hřebíček nebo skořice. Pečte v troubě asi 45 minut až hodinu. Nemíchejte.

Zdroj: kreativnitechniky.cz