Oleje se často kritizují kvůli vysokému obsahu tuku, ale je to zasloužené? Pravdou je, že ne všechny tuky jsou škodlivé – naopak, některé oleje mohou být pro zdraví přímo zázračné!
Pokud chcete žít zdravě, je čas podívat se na ty nejzdravější oleje na světě a jak je správně používat, abyste z nich vytěžili maximum. A pozor, králem olejů není slavný olivový olej, ale mnohem překvapivější favorit!
Co činí olej zdravým?
Zdraví prospěšné oleje obsahují převážně nenasycené mastné kyseliny. Tyto „dobré tuky“ prospívají našemu tělu, na rozdíl od nasycených mastných kyselin, které najdeme hlavně v živočišných tucích a dlouho byly považovány za nezdravé.
Vědci ale objevují, že nasycené tuky mohou tělu přinést energii, chránit orgány a podporovat důležité procesy. Však i zde platí pravidlo „všeho s mírou“ – ideální je mít dvojnásobek nenasycených než nasycených tuků.
Žebříček nejzdravějších olejů – jaký vede?
- Lněný olej – Král mezi oleji! Obsahuje vysoké množství nenasycených a omega-3 mastných kyselin, které příznivě působí na zdraví srdce a celého těla. Ovšem pozor – lněný olej není vhodný na smažení kvůli nízkému kouřovému bodu, takže je ideální hlavně do salátů nebo na dochucení hotových pokrmů.
- Řepkový olej – Skvělá volba pro zdraví díky vysokému obsahu nenasycených mastných kyselin. Při lisování za studena si zachovává řadu prospěšných živin, ale na smažení se hodí spíše rafinovaná verze.
- Olej z vlašských ořechů – Tento olej je plný omega-3 mastných kyselin a podporuje zdraví buněk i zmírňuje záněty. Jeho výrazná chuť skvěle ladí se saláty a zeleninovými pokrmy, ale na smažení není vhodný.
- Olivový olej – Ano, náš oblíbený olivový olej se dostal až na čtvrtou příčku. I když obsahuje zdravé mononenasycené mastné kyseliny, které si tělo umí samo vytvořit, stále patří mezi zdraví prospěšné možnosti.
- Slunečnicový olej – Tento všestranný olej má vitaminy E a K a vysoký kouřový bod, což z něj dělá skvělou volbu na smažení. Ale i ve studené kuchyni má své místo.
Jaký olej používat denně?
Odborníci doporučují, abyste se zaměřili na tři nejzdravější oleje – lněný, řepkový a ořechový. Tyto oleje vám pomohou udržet správný poměr omega-6 a omega-3 mastných kyselin (ideálně 5 : 1). Slunečnicový olej se hodí především pro tepelnou úpravu jídel, ale nepřehánějte to s jeho používáním.
Oleje na smažení? Tady pozor!
Smažení vyžaduje oleje s vysokým kouřovým bodem, jinak riskujete, že olej začne kouřit a vypouštět škodlivé látky. Nejlepší volbou na smažení je slunečnicový olej, případně rafinovaný řepkový olej nebo olivový olej. Tyto oleje vydrží vyšší teploty, ale pokud chcete být opravdu zdraví, snažte se smažení omezit.
Kokosový olej – zázrak, nebo mýtus?
Kokosový olej má své oddané fanoušky, ale i kritiky. Někteří ho považují za všestranný zázrak nejen v kuchyni, ale i v domácnosti či kosmetice, zatímco jiní varují před vysokým obsahem nasycených tuků. Ať už patříte do kteréhokoli tábora, kokosový olej má rozhodně své místo v domácnosti – od vaření až po péči o pokožku.
Ať už si vyberete jakýkoli olej, nezapomínejte, že výběr správného oleje může mít zásadní vliv na vaše zdraví.
Zdroj: https://www.heidelberg24.de