Nikdo nepochybuje o tom, že zeleninu máme jíst každý den. Abychom si ji nejen užili, ale také prospěla našemu zdraví, vyplatí se kombinovat různé druhy. Které jsou podle vědeckého výzkumu nejzdravější? Možná vás zklameme, rajčata, okurky ani papriky mezi ně nepatří.
Naopak mezi TOP 10 nejzdravější zeleniny se zařadil i špenát. Čím vás dokáže překvapit?
Přehled TOP 10 nejzdravější zeleniny
- Řeřicha
- Čínské zelí
- Mangold
- Řepa (listy)
- Špenát
- Čekanka
- Listový salát
- Petržel
- Římský salát
- Kapusta
Jak se hledá nejlepší zelenina
Výzkum amerických Center pro kontrolu a prevenci nemocí se zaměřil na různé druhy zeleniny a ovoce z pohledu hustoty živin. Hustota živin je poměr živin v konkrétní potravině s ohledem na množství energie (kalorií). Konkrétně šlo o 17 zdraví prospěšných látek: draslík, vlákninu, bílkoviny, vápník, železo, tiamin, riboflavin, niacin, folát, zinek a vitaminy A, B6, B12, C, D, E a K.
A vědci zjišťovali, které druhy potravin nám díky tomuto koktejlu živin nejvíce svědčí, tedy jsou i dobrou prevencí proti mnoha chronickým onemocněním.
Vypěstujte si sami
Aby se daly jednotlivé druhy zeleniny a ovoce spravedlivě porovnat, vědecký tým posuzoval, kolik koktejlu nejlepších živin nabízí daná potravina v určitém množství - tak, aby odpovídalo 100 kaloriím. Což je důležité. Zatímco například vítěznou řeřichu patrně nikdo nebude jíst na kila, ale na gramy, z druhé nejzdravější zeleniny, čínského zelí, klidně uděláte salát pro celou rodinu.
Řeřicha není jen jedna
Existuje mnoho desítek druhů řeřichy. V kuchyni se většinou využívají jako dochucovadlo (zelené koření), největší efekt stejně jako většina zeleniny slibují zasyrova. Vědci zdůrazňují řeřichu potoční, kterou mají v oblibě například Francouzi a Britové, my spíše známe řeřichu zahradní neboli setou. Ale oba druhy si můžete vypěstovat.
Vařte jinak
Třetí příčku TOP 10 nejzdravější zeleniny obsadil mangold, na kterém si pochutnávali lidé už ve starověkém Řecku. Rovněž mangold stejně jako řepu si můžete jednoduše vypěstovat. Řepa, přesněji její listy obsadily 4. příčku. Z mangoldu i z listů řepy se dá připravit vynikající "špenát" nebo špenátová polévka, zahuštěná poslouží i jako omáčka k těstovinám.