Oblékání psů je velmi kontroverzní téma. Na jedné straně stojí majitelé, kteří své pejsky oblékají rádi, a na druhé ti, kteří oblékání psů zatracují. Kdo má pravdu?

Byla vyšlechtěná různá plemena psů od naháčů po extrémní chlupáče. Mnoho plemen bylo vzato z jejich přirozeného prostředí a převezeno do jiných teplotních pásem. Ve většině případů chováme naše psy celoročně v teple domova. Domestikovali jsme je, a proto bychom měli přizpůsobit i péči o ně. K ní patří právě i oblékání. Podle čeho byste se měli rozhodnout, zda i svého mazlíčka oblékat, kdy a do čeho?

Vezměte v potaz plemeno psa, kvalitu srsti, věk a jeho kondici. V zimním období si určitě zaslouží obléknout malá plemena, jako jsou například čivavy. Dále pak psi s krátkou srstí, bez podsady nebo bez srsti (naháči), psi s nízkým množstvím podkožního tuku (chrti) a velcí psi, kteří snášejí zimu hůře (jižní a africká plemena). Určitě také oblékněte staré psy, nemocné psy, psy v rekonvalescenci a štěňata.

Oblékat naopak nemusíte velmi chlupaté psy, kteří jsou šlechtění pro zimu a nepříznivé počasí, jako je například husky nebo bernardýn. Ani velcí zdraví aktivní psi nemusí mít žádné oblečení, pokud nejsou zimě vystaveni velmi dlouhou dobu.

Kdy oblékat psy

Psy oblékáme ve chvíli, kdy rozdíl teplot mezi domácím prostředím a venkovní teplotou začne být psovi nepříjemný. U každého psa to je jiné. Malý nebo velmi štíhlý pes se venku rozklepe zimou už v 10 °C, velký pes až při nízkých teplotách pod nulou. Psi, kteří žijí celoročně venku nebo mají v domácnosti chladné místo, nebudou čelit velkým teplotním rozdílům a oblékání potřebovat nebudou.

Záleží také, na jak dlouho se psem do zimy či nepříznivého počasí vyrazíte, jak bude při pobytu venku aktivní. Pokud jdete na dlouhou procházku, kde může začít pršet, foukat nebo víte, že pes bude někde čekat neaktivní, vybavte ho pláštěnkou či bundou.

Pokud je velká zima, je důležité chránit tělesné jádro psa, tedy hrudník a záda. To platí i u aktivních a velkých psů, protože ztráta tepla je oslabuje a způsobuje prochlazení.

Zdroj: pethome.cz, mazlicci.cz