Proti křečovým žilám lze bojovat mnoha způsoby. Dobré je snažit se udržet si zdravou váhu, pravidelně se hýbat, vyvarovat se dlouhodobému stání a sezení a pravidelně cvičit. Další cestou je používat kompresní ponožky a punčochy. V případě akutní potřeby je žádoucí pořídit si léky, ty jsou v dnešní době dostupné jak ve formě tablet, tak gelů či krémů. Situaci lze také řešit chirurgickým zákrokem.

Co by nám poradily babičky?

Co si s nevzhlednými křečovými žílami počínali naši předci? Existuje několik babských rad. Jednou z nich jsou bylinné či přírodní obklady, zejména pak ten z čerstvého zelí či nastrouhaných brambor. Proti křečovým žílám můžete také bojovat pročištěním krve. K tomu vám napomůže vypít dvakrát denně sklenici vody s dvěma lžičkami jablečného octa.

Masáž nahřátým olivovým olejem

Používáte v kuchyni při přípravě pokrmů panenský olej? To je ten, který je lisován za studena a není chemicky upraven. Pokud jste si odpověděli kladně, máme pro vás skvělou zprávu. Tento olej v sobě má mimo jiné i vitamin E, který přispívá k uzdravení vaší pokožky. Dále obsahuje směs antioxidantů s protizánětlivými účinky. Při správné aplikaci tak pomáhá zmírnit zánět žil, včetně těch křečových.

Jak na masáž? Nejprve opatrně nahřejte olivový olej. Vhodný způsob je ohřát olej ve sklenici, která bude ve vodní lázni. Nenahřívejte ho v mikrovlnce ani na plotně. Až bude olej na dotek příjemně teplý, začněte s pěti až desetiminutovou masáží míst s křečovými žílami. Tu provádějte krouživými pohyby od kotníků směrem nahoru.

Čím masáž vylepšit?

Je možné rovněž do olivového oleje přikápnout čtyři kapky cypřišového oleje. Pokud se chcete zároveň zbavit nečistot na končetinách, můžete do oleje přidat jednou týdně cukr nebo sůl, čímž si vytvoříte improvizovaný peeling.

Masáž se doporučuje opakovat minimálně třikrát týdně. Pokud je však nemoc v pokročilém stadiu, doporučujeme konzultovat její léčbu s odborníkem.

www.prostreno.cz

www.ireceptar.cz

www.centerforvein.com

www.euc.cz

www.kupi.cz

www.aazdravi.cz