Historie olomouckých tvarůžků neboli syrečků sahá až do 15. století. Vyráběly se v Lošticích jako tradiční hanácký výrobek, který se připravoval doslova v každé chalupě. Zrající sýr vyrobený z netučného tvarohu představoval praktický způsob, jak zužitkovat a „zakonzervovat“ všechno nadojené mléko. Uložené v chladu totiž vydržely až 12 měsíců. Nejednalo se ale jen o pochoutku a dobrý zdroj energie – podle dobových dokumentů sloužily i jako platidlo.
Víte, že z olomouckých tvarůžků si můžete připravit i tatarák? Ve videu najdete rychlý návod, jak na to:
5 důvodů, proč jíst olomoucké tvarůžky pravidelně:
1) Hromada bílkovin
Olomoucké tvarůžky jsou vynikajícím zdrojem bílkovin, které jsou nezbytné pro naše celkové zdraví, fyzickou kondici i udržení hmotnosti. 100 g tohoto aromatického sýra obsahuje 28 gramů bílkovin, což je více než v případě kuřecích či krůtích prsou.
2) Minimum tuku
Důvodem, proč je tahle pochoutka často doporučovanou potravinou při redukční dietě, je minimální obsah tuku – na 100 g je to pouhých 0,5 g. Dopřát si je mohou i osoby se zvýšeným cholesterolem.
3) Žádná chemie
Základem jantarově zlatých válečků, které mají pravidelný tvar, je samozřejmě tvaroh. Jedinou látkou, která se kromě tvarohu při výrobě olomouckých tvarůžků používá, je sůl. Nenajdete v nich žádná barvivo, umělé aroma ani jiné chemické látky.
4) Vápník pro zdravé kosti
Olomoucké tvarůžky patří k přirozeným zdrojům vápníku, a jejich pravidelnou konzumací se tak vyvarujete jeho nedostatku. Málo vápníku ve stravě může způsobit, že si ho tělo začne uvolňovat z kostí, které jsou jeho největší zásobárnou. To má za následek úbytek kostní hmoty – tedy osteoporózu.
5) Dobrá nálada i spánek
Podobně jako například krůtí maso jsou mléčné výrobky dobrým zdrojem esenciální aminokyseliny tryptofan, která přispívá k duševní rovnováze, pomáhá zlepšit kvalitu spánku a lépe se vypořádat se stresem.
Recept na geniální olomoucké tvarůžky:
Suroviny:
- 8 koleček olomouckých tvarůžků
- 8 plátků uheráku
- 1 vejce
- Hladká mouka
- Strouhanka
- Olej na smažení
Postup:
Mezi dvě kolečka rozkrojených tvarůžků vložíme jeden plátek salámu. Zpevníme párátkem, obalíme v trojobalu a usmažíme dozlatova. Podáváme s přílohou podle vlastní chuti. Někdo má rád brambory, jiný kaši, hranolky nebo lepenici. Dobrou chuť.