Olomoucké tvarůžky se vyrábí z netučného kyselého tvarohu bez použití syřidel, barviv, aromat a stabilizátorů, takže jsou vhodné i pro bezlepkovou dietu. Jsou jediným původním českým sýrem, který se řadí mezi zrající stolní sýry, a díky svému nízkému obsahu tuku mají i nízkou energetickou hodnotu.
Výborně chutnají samostatně na pečivu, skvělé jsou nakládané, smažené, zapečené i jako tatarák. Používají se k přípravě omáček, pomazánek a dokonce i dezertů, jako je například tvarůžková zmrzlina, tvarůžkové kremrole či tvarůžkový dort. Vzít je můžete také ke grilu – uplatní se jako náplň do žampionů, lze je přidat do mletého masa nebo z nich připravit rychlý hamburger.
Tvarůžky jako zdroj bílkovin a vápníku
K přednostem Olomouckých tvarůžků patří nejen nízký podíl tuku, ale také vysoký obsah proteinů. Možná vás překvapí, že ve 100 gramech tohoto aromatického sýra najdete 28 gramů bílkovin, což je více než v případě libového kuřecího nebo krůtího masa. Mimo to jsou i výborným zdrojem vápníku a aminokyseliny tryptofan, která podporuje kvalitní spánek, pomáhá zmírnit stres a připívá k duševní pohodě.
Hamburger s tvarůžky
Čas přípravy: do 30 minut
Ingredience:
- 167 g Olomouckých tvarůžků
- 4 hamburgerové bulky
- 50 g anglické slaniny
- mletá sladká paprika
- 1 cibule
- hořčice
- kečup nebo tatarská omáčka
- nakládané okurky
Příprava:
- Bulky rozkrojte a na spodní část položte kolečka tvarůžků tak, aby pokryly téměř celou plochu. Poté je posypte mletou sladkou paprikou.
- Horní část housky potřete hořčicí a pokryjte plátky slaniny. Obě části dejte na gril krátce zapéct.
- Spodní polovinu housek s rozpečeným sýrem posypte nasekanou cibulí a nakládanou okurkou, přidejte listový salát a podle chuti přidejte kečup nebo tatarskou omáčku a přiklopte horní částí housky.