Palačinky patří mezi oblíbená jídla všech věkových kategorií. Připravují se v různých obměnách – naplnit je můžeme tvarohem, marmeládou, čokoládovou pomazánkou, dají se ale i zapéct, připravit naslano nebo mohou nahradit klasický korpus při přípravě dortu.
V základních ingrediencích najdeme hladkou pšeničnou mouku, vejce, mléko a špetku soli, někdy cukr. Existují ale i alternativy, které se obejdou bez mouky a můžete si je s klidným svědomím dopřát i při bezlepkové nebo redukční dietě.
Jsou ovesné vločky bez lepku?
Jednou z možností, jak se vyhnout použití běžné pšeničné mouky, je připravit těsto na palačinky z rozmixovaných ovesných vloček. Patří mezi skvělé zdroje vlákniny a komplexních sacharidů, najdeme v nich i rostlinné bílkoviny (zhruba 14 g na 100 g vloček).
Přestože jsou přirozeně bezlepkové, vybírejte vždy produkty, které jsou tak i označené. Některé výrobky se totiž zpracovávají ve stejných závodech jako pšenice a mohou být lepkem kontaminovány. Navíc nejsou vhodné pro každého, kdo ze zdravotních důvodu nesmí konzumovat lepek. Obsahují totiž bílkovinu avenin, která může u citlivých jedinců vyvolat stejnou reakci.
Co dům dal
Následující tři tipy na palačinky oceníte i v případě, že vám doma mouka došla nebo jen chcete její množství v jídelníčku snížit. Výhodou je, že na ně nebudete potřebovat žádné speciální ani nákladné suroviny – většinu ingrediencí máte pravděpodobně běžně doma. Navíc jsou i bohaté na bílkoviny, takže zapadnou i do redukčního nebo fitness jídelníčku.
Palačinky z banánu, vajec a tvarohu
- Na základní těsto rozmixujte dva starší banány, dvě vejce a 100 g tvarohu (lze vynechat). Přidat můžete i špetku mleté skořice, která navíc dodá příjemnou vůni i chuť. Směs poté nalijte na rozehřátou pánev – doporučujeme udělat palačinky trochu menší, aby se dobře obracely.
Palačinky z čočky a vody
- Tyto palačinky ze dvou surovin se hodí i do veganského jídelníčku, připravují se totiž jen z červené čočky a vody. V této základní variantě je využijete především na slanou úpravu – doplnit je lze zeleninou, pomazánkou, sýrem, masem nebo jejich rostlinnými alternativami. Pokud byste chtěli zkusit sladkou verzi, rozmixujte do těsta banán. Přesný postup a tipy na dochucení najdete v tomto článku:
Palačinky z pudinkového prášku
- Pudinkový prášek bez lepku skvěle nahradí mouku – jako pojivo zde funguje kukuřičný škrob. Palačinky jsou měkké, pružné, tenké a výborně chutnají i bez přidaného cukru. Na množství pro 1-2 osoby rozšlehejte metličkou 2 vejce, přidejte 100 ml mléka a nakonec jeden sáček pudinku (38 g). Pro vyšší množství bílkovin přidejte dvě lžíce měkkého tvarohu, ale recept se obejde i bez něj. Smažte na rozehřáté pánvi lehce potřené olejem dozlatova z obou stran.