Palačinky jsou klasika, která se nikdy neomrzí. Jejich příprava je snadná – z mléka, vejce, mouky a špetky soli vyčarujete těsto během pár minut a snídaně, svačina nebo večeře je za chvíli na stole. Do těsta lze přidat i cukr, ale pokud si nachystáte verzi pouze ze základních ingrediencí, rozšíříte si možnosti, jak palačinky podávat.

Variant jsou totiž spousty – nasladko plněné marmeládou, čokoládovou pomazánkou nebo tvarohem, výborně chutnají i ve slané úpravě se šunkou, sýrem, houbami, zeleninou nebo masem. Můžete je i zapéct, servírovat jako trhanec nebo připravit ve francouzské verzi jako galetku.

Chcete vyzkoušet palačinky v méně tradiční podobě? Inspirujte se u Romana Pauluse a zapečte je s tvarohem:

Zdroj: Youtube

Jde to i zdravěji?

Možná máte palačinky zařazené v kategorii dietních prohřešků, ve skutečnosti to ale žádná kalorická bomba být nemusí. Těsto obsahuje díky mléku a vejcím kvalitní bílkoviny a množství mouky je v jedné porci poměrně malé.

Část navíc můžete nahradit celozrnnou variantou nebo rozmixovanými ovesnými vločkami, takže výsledné jídlo bude mnohem bohatší na vlákninu, lépe zasytí a dodá energii na delší dobu. Roli hraje i míra použitého tuku při smažení, zvolená náplň a samozřejmě množství palačinek, které sníte.

Bezlepková verze

Palačinky lze celkem snadno připravit i v bezlepkové variantě. Nevýhodou je, že se snáze potrhají, protože chybí lepek jako pojivo. Dobře funguje pohanková, mandlová či rýžová mouka nebo rozmixované bezlepkové ovesné vločky, pokud je v rámci alergie nebo intolerance dobře snášíte. V obchodech běžně seženete i předem připravené bezlepkové směsi. Těsto můžete připravit i z předem namočené a rozmixované červené čočky.

Syndrom první palačinky

Těsto na palačinky je dobré nechat 15-30 minut odpočinout – během této doby totiž ještě houstne. Pokud nemáte času nazbyt, čekat nemusíte, ale počítejte s tím, že se během přípravy může konzistence těsta měnit. Variantou je nachystat si těsto večer nebo ráno a uložit ho do lednice, kde na vás počká.

Tradičním úskalím při smažení je tzv. syndrom první palačinky, která se obvykle nepovede – potrhá se, přilepí k pánvi, je příliš silná nebo tenká. Nejčastějším důvodem bývá málo rozpálená pánev, nerovnoměrně rozpuštěný tuk nebo špatně odhadnuté množství těsta. Nedělejte si z toho hlavu a první palačinku berte jako testovací model, podle něhož můžete upravit další postup.

Věděli jste, že...

  • Ve Velké Británii se slaví Palačinkový den, a to v úterý před Popeleční středou. Lidé tradičně jedí palačinky, aby spotřebovali zásoby vajec a tuku před začátkem postního období.
  • Součástí svátku jsou také zábavné závody, během nichž účastníci běhají s pánví a během toho otáčejí palačinku ve vzduchu.
  • Největší palačinka na světě byla připravena v roce 1994 v Rochdale v Anglii. Měla průměr 15 metrů a vážila více než 3 tuny.

Základní recept na palačinky

Doba přípravy: do 60 minut

Ingredience:

  • 500 ml mléka
  • 300 g hladké mouky (50-100 g můžete nahradit rozmixovanými ovesnými vločkami, nebo celozrnnou či pohankovou moukou)
  • 3 středně velká vejce
  • špetka soli
  • rostlinný olej nebo sádlo

Příprava:

  1. V misce metličkou prošlehejte vejce s mlékem, přidejte mouku a špetku soli. Těsto nechte 15 minut odpočinout, nebo uložte v uzavřené nádobě do lednice na pozdější použití.
  2. Rozehřátou pánev potřete pomocí mašlovačky olejem nebo kouskem sádla.
  3. Těsto nalijte do středu pánve a postupně ji nakloňte do všech stran, aby se rozteklo po celém povrchu dna.
  4. Jakmile těsto zpevní, otočte palačinku obracečkou a opečte ji z druhé strany dozlatova.
  5. Hotové palačinky naplňte sladkou nebo slanou náplní dle vlastního výběru.

Tipy na sladké kombinace:

  • Marmelády a džemy
  • Čokoládová pomazánka
  • Oříškové máslo
  • Čerstvé ovoce se šlehačkou
  • Tvaroh
  • Moučkový cukr a citronová šťáva
  • Med a ořechy
  • Palačinkový dort

Tipy na slané kombinace:

  • Šunka a sýr
  • Špenát a ricotta
  • Uzený losos a krémový sýr
  • Kuřecí maso a pečená zelenina
  • Houby a bylinky
  • Boloňské ragú a mozzarella

Související články