Parní lázeň není žádná novinka, její blaho vyzkoušeli lidé už ve starověku. Jde o nenáročnou proceduru, kterou můžou absolvovat zdraví lidé i někteří nemocní.

O co tady běží

Parní kabina slibuje nižší teplotu než v sauně, obvykle se pohybuje mezi 40 až 50 °C, zato vlhkost je zde velmi vysoká, až 100 procent. V některých parních kabinách se přidávají aromaoleje či bylinky. Další variantou jsou turecké lázně, označují se jako hammam (hamam). Zahřejete se ležením na horkých kamenech nebo poléváním horkou vodou, následuje peeling, nálož mýdlové pěny a masáž. A specialitku zastupuje lázeň Rasul (Rhassoul), kdy se kromě příjemně vyšší teploty a páry ještě používá marocký jíl s vysokým podílem minerálů a dalších tělu prospěšných složek, který si nanášíte na pokožku.

Jak správně probíhá

Někde vám povolí vstup i v plavkách, jinde musíte být svlečení, stačí se omotat prostěradlem nebo větším ručníkem. Což je i komfortnější. Předem se omyjte, sundejte řetízky, prstýnky a hodinky. A relaxujte.

Jak dlouho? „Délka pobytu v parní sauně je vždy individuální, obvykle ale trvá 10 až 20 minut. Tělo je vystaveno nejen účinkům horka, ale i vlhka ze všech stran a účinku ohřátých lavic, na nichž se sedí,“ popisuje průběh MUDr. Petr Pšenica, vedoucí lékař společnosti Lázně Luhačovice, a. s.

Po parní lázni se osprchujte, stačí vlažnou vodou, ovšem v některých wellness zařízeních nebo lázních lze vyjít rovnou ven, třeba na terasu, a ochladit se jen studenějším vzduchem (až venkovní teploty klesnou).

Dáte si repete?

Cyklus prohřívání a ochlazování se obvykle doporučuje absolvovat třikrát, vždy je podstatné, jak se cítíte. Pokud je vám na omdlení nebo se motá hlava, nepřemáhejte se a páru přerušte.

Po ukončení lázně byste si měli na 20 až 30 minut lehnout v odpočívárně. Na závěr je vhodné doplnit zejména vypocenou vodu a minerální soli. K tomu se hodí neslazené minerálky, ovocné šťávy nebo jiné nealko v množství alespoň půl litru. Ale pokud máte žízeň během jednotlivých fází, nečekejte, a pijte průběžně.

Pro dlouhodobé účinky choďte do páry jednou až dvakrát týdně.

Hodí se právě pro vás?

„Zdravému jedinci parní lázeň pomáhá zlepšit prokrvení sliznic, uvolňuje svalové napětí, krátkodobě zrychluje metabolismus a má také relaxační účinky. Může pomoci s některými nemocemi, jako například revmatickými potížemi, chorobami dýchacích cest a pocitem studených končetin. Pozitivní vliv může mít i u některých onemocnění s psychosomatickým podílem,“ uvádí MUDr. Petr Pšenica.

Podívejte se, jak krásně může vypadat sauna v přírodě:

Zdroj: Youtube

Nicméně než se rozhodnete parní lázeň vyzkoušet, raději se nejprve poraďte se svým lékařem, aby ve výsledku nenapáchala více škody než užitku. Například se nedoporučuje při onemocnění srdce a cév. A vstup je zakázán rovněž u akutních potíží typu kašel, rýma, průjmy, hnisající rány...

Zdroj: Lázně Luhačovice a.s.