Tenhle koláč je vhodný prakticky na jakékoliv ovoce či jeho kombinace. Můžete využít téměř vše, co zahrada poskytuje, hodí se meruňky, jahody, ostružiny, borůvky i maliny. Teď na podzim bude vynikající právě ve švestkové variantě, můžete použít i blumy nebo ryngle. Těsto je vláčné, ovoce dodá potřebnou šťavnatost a drobenka vytvoří sladkou tečku.

Jíst švestky se vyplatí nejen kvůli chuti


Švestky navíc nejen dobře chutnají, ale jejich konzumací také celkově prospějete organismu. Jsou totiž bohatým zdrojem antioxidantů, tříslovin, vitaminu A, C, E, K, H a vitaminů ze skupiny B, obsahují i důležité minerály jako hořčík, draslík, vápník, železo a další. Díky nízkému glykemickému indexu jsou vhodné i pro diabetiky. Svědčí zažívacímu ústrojí, zrychlují metabolismus a pomáhají vyprazdňování, zároveň rychle zasytí, takže se hodí při redukčních dietách. Antioxidanty v nich obsažené zpomalují stárnutí organismu, hořčík má pozitivní vliv na nervovou soustavu a psychickou kondici, draslík harmonizuje krevní tlak.

Švestky a skořice jsou božská podzimní kombinace


Na těsto budete potřebovat následující ingredience: 170 g polohrubé mouky, 80 g cukru krupice, ½ sáčku kypřicího prášku, 2 vejce, 60 g rozpuštěného másla, 190 g (1 kelímek) zakysané smetany.

Na drobenku si připravte: 60 g másla, 70 g hrubé mouky, 70 g cukru krupice, možno přidat 1 lžičku skořice

Toto množství těsta vystačí na malý plech, případně do dortové formy. K tomu je potřeba adekvátní množství švestek, které omyté a vypeckované poklademe na těsto tak, aby byla plocha pokrytá.

Na mírném stupni rozpusťte máslo a smíchejte ho se zakysanou smetanou a vejci. V druhé misce si smíchejte všechny suché ingredience, k nim přidejte máslo smíchané se zakysanou smetanou a vejci. Propracujte dohladka vláčné těsto. Dortovou formu nebo plech vyložte pečicím papírem a nalijte těsto, uhlaďte a poklaďte omytými a vypeckovanými švestkami. Poté zasypejte drobenkou, kterou jste připravili prohnětením másla, cukru a hrubé mouky, můžete zapracovat i lžičku skořice, která dodá nádhernou vůni. Koláč dejte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi tři čtvrtě hodiny. Že je koláč hotový, poznáte, když do těsta vpíchnete špejli. Pokud se těsto na špejli nechytá, jeho povrch je světle hnědý a drobenka nazlátlá, je hotovo.

Koláč nechte vychladnout a můžete podávat. Jeho jediným nedostatkem je, že velmi rychle mizí…