Srstka angrešt neboli meruzalka srstka je opadavý keř, který pochází ze Středomoří a Eurasie, kde se dodnes vyskytují jeho plané formy. Pěstovat a kultivovat se začal v 18. století v Anglii a Francii, v českých zemích o něm poprvé padla zmínka v roce 1772. V současné době se pěstuje více než 1000 odrůd angreštu, a to zejména v Evropě.

Plody pokrývá vrstva chloupků, jejichž množství závisí na konkrétní odrůdě. Slupka je průhledná a její zbarvení přechází od bílé přes zlatožlutou, zelenou a světle hnědou až po fialovou či červenou. V dužině se nachází velké množství jedlých semínek.

Vitaminová bomba

Angrešt patří mezi velmi zdravé a hodnotné druhy ovoce. Je výborným zdrojem vitaminu C, provitaminu A a vitaminu E, obsahuje také draslík, vápník a fosfor. Pokud si ho budete dopřávat pravidelně, prospějete svému imunitnímu systému, podpoříte činnost střev a dobré trávení.

Mimo to plody angreštu pomáhají zmírňovat revmatické potíže a také vyplavovat bakterie z močového ústrojí. V lidovém léčitelství se používají i angreštové listy, z nichž se připravuje nálev.

Pozor na nezralé plody

Nejčastěji se angrešt konzumuje čerstvý, ke konzumaci za syrova je ale potřeba vybírat plně zralé plody. Nedozrálé bobule obsahují totiž vysoký podíl kyselin, které mohou ve vyšším množství způsobit trávicí obtíže. Po tepelné úpravě se ale není čeho obávat – nezralé plody angreštu navíc obsahují vyšší množství pektinu, proto se často využívají k přípravě zavařenin nebo čatní.

Zralé sladkokyselé bobule využijete při pečení koláčů, bublanin, ovocných knedlíků i kynutých buchet. Hodí se i do ovocných salátů. Pokud vám při konzumaci moučníků vadí semínka, můžete angrešt rozmixovat či propasírovat a poté použít na promazání korpusu, jako ovocnou omáčku na zmrzlinu nebo si připravit dezert do skleničky s tvarohem či pudinkem.

Angreštová bublanina z jogurtového těsta

Doba přípravy: do 60 minut

Ingredience:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 150 g krupicového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 3 vejce
  • 150 g bílého jogurtu
  • 70 ml rostlinného oleje
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 400 g angreštu
  • moučkový cukr na posypání

Příprava:

  1. Všechny chlazené ingredience vyjměte z lednice 30-60 minut předem, aby měly pokojovou teplotu. Angrešt omyjte a zbavte stopek i zbytků okvětí. Mouku dobře promíchejte nebo prosejte s práškem do pečiva.
  2. Troubu předehřejte na 180 ºC, horkovzdušnou na 160 ºC. Plech, pekáček nebo kulatou formu vyložte pečicím papírem, nebo vymažte máslem a vysypte hrubou nebo polohrubou moukou.
  3. V misce prošlehejte vejce s krupicovým i vanilkovým cukrem do husté pěny. Přidejte jogurt, olej a nakonec mouku.
  4. Těsto nalijte na plech a navrch vyskládejte angrešt. Vložte do trouby a pečte 30-40 minut. Před koncem pečení zapíchněte do středu špejli, a pokud zůstane suchá, vyjměte bublaninu z trouby. Nechte ji vychladnout a při podávání poprašte moučkovým cukrem.

Související články