Stručný souhrn z článku
- Recept na kynuté buchty, tradiční český pokrm, je přístupný i pro začátečníky a ideální pro relaxaci o víkendu.
- Příprava zahrnuje kynutí těsta s droždím a vytváření buchet s tvarohovou nebo jinou náplní.
- Postup je jednoduchý a zahrnuje přípravu kvásku, hnětení těsta, tvarování buchet a pečení dozlatova.
Tento souhrn byl vytvořen pomocí AI a je kontrolován redakcí.
Kynuté buchty patří mezi legendy klasické české kuchyně a staly se i součástí pohádkových příběhů. Když se šlo do světa, tak jedině s rancem buchet - tvarohových, makových nebo povidlových. Pokud jste je zatím doma nezkoušeli, protože vám příprava kynutého těsta přijde složitá, vězte, že není čeho se bát. Stačí dodržet několik základních pravidel a z trouby vytáhnete pekáč voňavých, vláčných a dozlatova upečených buchet.
Podívejte se na video foodbloggera pana Cuketky a přesvědčte se, že příprava kynutých buchet není tak těžká, jak by se mohlo zdát:
Jak na kynuté buchty?
- Před pečením vyndejte suroviny z lednice, aby měly pokojovou teplotu.
Všechny ingredience si předem připravte a odvažte do samostatných nádob, ať se poté můžete soustředit jen na samotnou přípravu těsta. - O správné kynutí se postará kvásek, který je třeba nachystat jako první. Rozdrobené droždí se smíchá s trochou cukru, mouky a vlažného (ne horkého!) mléka a nechá se tzv. vzejít. Během 15 minut se ve směsi začnou tvořit bublinky, bude pěnit a zvětší svůj objem. Pokud se během této doby nic nestane, znamená to, že je droždí staré nebo nekvalitní, těsto vám s ním nevykyne a budete muset začít znovu s jiným.
- Do těsta se dnes obvykle přidává máslo, ve starších recepturách ale najdete jako tuk sádlo, které bylo dostupnější. Nebojte se ho použít – postará se o skvělou konzistenci buchet i jejich vynikající chuť.
- Hnětení těsta chce trochu síly a trpělivosti, aby bylo pružné, hladké a nelepilo se. Máte-li kuchyňského robota s hnětacím hákem, zapojte ho do práce.
- Tvarování buchet není složité – spojováním protilehlých rohů těsta postupně vytvoříte raneček. Těsto prsty dobře přimáčkněte, aby náplň během pečení neměla kudy utéct.
- Do pekáče buchty vkládejte spojem dolů a nechte jim trochu prostoru okolo na následné kynutí. Neměly by být na sebe namačkané úplně natěsno, jinak vyběhnou příliš do výšky. Raději použijte dva pekáče, upéct je můžete i v kulaté dortové formě.
- Každou buchtu je potřeba v pekáči pomazat ze všech stran máslem nebo sádlem – díky tomu od sebe půjdou po upečení dobře oddělit.
Domácí tvarohové buchty
Čas přípravy: 60 minut + kynutí
Počet porcí: 24 buchet
Ingredience:
500 g hladké mouky
100 g krupicového cukru
1 balíček vanilkového cukru
90 g sádla (nebo másla)
½ čajové lžičky soli
25 g čerstvého droždí
250 ml polotučného mléka
2 žloutky
½ čajové lžičky sušené citronové kůry
špetka muškátového oříšku (lze vynechat)
sádlo nebo máslo na potření buchet
Tvarohová náplň
500 g polotučného tvarohu v alobalu (ne ve vaničce)
4 žloutky
100 g krupicového cukru
1 balíček vanilkového cukru
trocha mléka nebo smetany
Příprava:
1) Všechny ingredience si předem připravte a odvažte uvedené množství.
2) Mléko mírně ohřejte - je potřeba, aby bylo vlažné, nikoliv horké. Rozpusťte sádlo (nebo máslo) a nechte ho zchladnout tak, aby zůstalo stále tekuté.
3) Do menší misky rozdrobte droždí. Přidejte polévkovou lžíci cukru a mouky z odváženého množství a zalijte trochou vlažného mléka. Promíchejte, přikryjte a nechte asi 15 minut odpočívat, aby se droždí aktivovalo. Správně vzešlý kvásek by měl napěnit a zvětšit svůj objem.
4) Do velké misky nasypte sůl, mouku, krupicový i vanilkový cukr, citronovou kůru a muškátový oříšek. Přidáme vzešlý kvásek, 2 žloutky, mléko a nakonec rozpuštěné sádlo. Vařečkou nebo v robotu vypracujte pružné, hladké a kompaktní těsto, které se nebude lepit na stěny mísy. Může to trvat 15-20 minut, v robotu zhruba o polovinu méně.
5) Misku s vypracovaným těstem přikryjte potravinářskou fólií nebo navlhčenou utěrkou, aby neoschlo. Nechte kynout 1-2 hodiny na teplém místě (ideálně 30 ºC), dokud nezdvojnásobí svůj objem.
6) Mezitím si připravte tvarohovou náplň. Tvaroh jednoduše smíchejte se žloutky a cukrem, v případě, že by se vám směs zdála příliš suchá a tuhá, můžete ji lehce naředit mlékem nebo smetanou.
7) Připravte si jeden větší nebo dva menší pekáče a vymažte je máslem nebo sádlem.
8) Vykynuté těsto přemístěte na pomoučněný vál, propracujte ho rukama a rozdělte na dvě stejné části. Oba díly postupně rozválejte na obdélníkový plát o síle cca 0,5 mm a nožem nebo rádlem je rozkrájejte na 12 stejných čtverců. Na střed každého čtverce vložte vrchovatou lžičku tvarohové náplně. Následně spojte protilehlé rohy těsta a z každého čtverce vytvořte dokonale uzavřený raneček. Ten poté vložte spojem dolů do připraveného pekáče a potřete ze všech stran rozpuštěným sádlem nebo máslem.
9) Vytvarované buchty vkládejte postupně do pekáče, ale dejte pozor na to, aby na sebe nebyly příliš namačkané. Můžou se lehce dotýkat, ale měly by mít kolem sebe trochu volného prostoru. Pekáč přikryjte a nechte buchty ještě 15-20 minut kynout.
10) Předehřejte si troubu na 180 ºC, horkovzdušnou na 160 ºC. Pekáč vložte do předehřáté trouby a pečte dozlatova 25-30 minut.
11) Horké upečené buchty ještě potřete na povrchu rozpuštěným máslem nebo sádlem, lze do něj přidat i pár kapek rumu. Při podávání je poprašte moučkovým cukrem.
Zdroj: www.ceskatelevize.cz, www.madebykristina.cz, recepty.cuketka.cz