Historie pizzy sahá až do starověkého Egypta, Řecka a Persie – jejím předchůdcem byl jednoduchý plochý koláč se sýrem, olivami či datlemi. Později tento speciální druh pečiva převzali Římané. Nicméně moderní pizza, jak ji známe dnes, se zrodila v Neapoli až v 18. století.

Pizza pro královnu

Zásadní zlom přišel v roce 1889, kdy neapolský pizzař Raffaele Esposito připravil tři speciální pizzy na počest návštěvy královny Margherity Savojské a jejího manžela Umberta I.

Na jednu z nich použil ingredience v italských barvách – rajčata, mozzarellu a čerstvou bazalku. Královskému páru nesmírně chutnala a mistr Raffaele svou specialitu královně věnoval. Od té doby nese její jméno a je symbolem italské kuchyně.

Jak upéct dokonalou pizzu? Podívejte se na video Jamieho Olivera:

Zdroj: Youtube

Tradiční ingredience na pizzu

Příprava italské pizzy si zakládá na jednoduchosti a kvalitě ingrediencí. Základ tvoří tenké kynuté těsto, které se peče v peci na dřevo. Na obložení se pak používají další suroviny, které se liší v závislosti na konkrétním regionu. K těm nejčastěji využívaným patří tyto čtyři:

  1. Rajčatová omáčka vyrobená z kvalitních, zralých rajčat, která mají intenzivní chuť a optimální obsah cukru.
  2. Mozzarella di bufala, která se vyrábí z mléka černých buvolic, je krémová a má jedinečnou chuť. Běžně se ale používá i varianta z kravského mléka označovaná jako fior di latte.
  3. Bazalka: Čerstvá bazalka dodává pizze charakteristickou vůni, chuť i barevný akcent. Na pizzu se přidává až po upečení, aby neztratila barvu a aroma.
  4. Extra panenský olivový olej je pro pravou italskou pizzu zásadní ingrediencí, protože zajišťuje její autentický chuťový profil. Přidává se přímo do těsta a používá se i na finální dochucení.

Kromě těchto základních ingrediencí lze pizzu doplnit různými dalšími surovinami, jako jsou prosciutto, houby, olivy, artyčoky, klobásky, pikantní salám, mušle, parmazán a další druhy sýrů. Každá surovina by měla být čerstvá a v nejlepší možné kvalitě.

Co na pizzu nepatří?

Jako většina populárních jídel žije pizza ve světě svým vlastním životem a získala nejrůznější podoby. V mnoha případech může jít o zajímavé inovace – například použití lokálních sýrů, uzenin nebo bylinek nijak nejde proti původnímu konceptu. Jsou však ingredience, které Italy přivádějí do mdlob.

Nejznámějším „zločinem“ je pizza Havaj s ananasem, která má za hranicemi Itálie velkou fanouškovskou základnu. Hřích představují také hranolky, kečup, barbecue omáčka a sladké ingredience jako čokoláda nebo banán.

Ke kontroverzním položkám ale patří i maso (nejčastěji hovězí a kuřecí), avokádo nebo uzený losos.

Nesourodé kombinace

O správné podobě pizzy se vede mnoho diskusí – veřejně, na sítích i v soukromí. Jeden tábor striktně trvá na původní autentické podobě, druhý tábor tvrdí, že pizza je jídlem, které přímo vybízí k různým kombinacím a každý si ji může připravit podle své chuti.

Z kulinářského hlediska je pak otázkou, zda některé chuťové kombinace nejsou gastronomickým prohřeškem samy o sobě, nikoliv jen proti italské tradici. A nakonec i v Česku máme mnoho receptů, u nichž neradi vidíme moderní úpravy a nezvyklé kombinace, takže se v mnoha případech nelze Italům divit. Co si o tom myslíte vy?

Přihlášení

My si vás zapamatujeme a můžete číst Dumazahrada.cz bez omezení.
Ještě nemáte účet? Registrujte se
Odemknout anketu
warning_fill
Hlasovat v anketě mohou jen přihlášení uživatelé.

Vadí vám netradiční ingredience na italské pizze?

Ano, nejraději mám klasiku 1
Jak které, pokud je výsledek chutný, je mi to jedno 0
Ne, ať si každý jí, co chce 1
Miluju pizzu s ananasem! 0

Zdroj: www.mashed.com, www.ft.com, www.tastingtable.com

Související články