Plněné papriky jsou skvělým jídlem, které je nejen chutné, ale také snadno přizpůsobitelné různým chutím a ingrediencím. Pokud hledáte inspiraci na netradiční recepty, které oživí váš jídelníček, máme pro vás čtyři úžasné varianty. Pojďme se na ně podívat!
Papriky plněné sýrem, rýží a sušenými rajčaty
- 4 velké papriky
- 1 šálek vařené rýže
- 1 šálek nastrouhaného sýra (např. gouda nebo čedar)
- 1/2 šálku nakrájených sušených rajčat
- 1 šálek nadrobno nakrájené cibule
- 2 stroužky česneku, prolisované
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř dle chuti
- čerstvá bazalka na ozdobu
- Příprava náplně: Na pánvi rozehřejte olivový olej a osmahněte cibuli a česnek, dokud nejsou měkké. Přidejte nakrájená sušená rajčata a vařenou rýži, dobře promíchejte.
- Smíchání náplně: Smíchejte osmahnutou směs se strouhaným sýrem. Dochuťte solí a pepřem.
- Plnění paprik: Odřízněte vrcholy paprik a vyjměte semínka. Naplňte papriky připravenou směsí a umístěte je do zapékací misky.
- Pečení: Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 30-35 minut, dokud papriky nejsou měkké a náplň prohřátá. Před podáváním ozdobte čerstvou bazalkou.
Studené papriky plněné feta sýrem
- 4 velké papriky
- 200 g feta sýra
- 1 šálek nasekaných cherry rajčátek
- 1/2 šálku nasekaných oliv
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce citronové šťávy
- čerstvá petržel na ozdobu
- sůl a pepř dle chuti
- Příprava náplně: V míse smíchejte feta sýr, nasekaná cherry rajčátka, olivy, olivový olej a citronovou šťávu. Dochuťte solí a pepřem.
- Plnění paprik: Odřízněte vrcholy paprik a vyjměte semínka. Naplňte papriky připravenou směsí.
- Podávání: Plněné papriky umístěte do lednice alespoň na hodinu, aby se chutě propojily. Před podáváním ozdobte čerstvou petrželkou.
Plněné papriky s rajskou omáčkou
- 4 velké papriky
- 1 šálek vařené rýže
- 1/2 šálku mletého masa (hovězí nebo vepřové)
- 1 šálek nadrobno nakrájené cibule
- 2 stroužky česneku, prolisované
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 konzerva rajčatové omáčky (400 g)
- 1 lžička sušené bazalky
- sůl a pepř dle chuti
- Příprava náplně: Na pánvi rozehřejte olivový olej a osmahněte cibuli a česnek, dokud nejsou měkké. Přidejte mleté maso a vařte, dokud není zcela propečené. Přidejte vařenou rýži a dobře promíchejte.
- Smíchání náplně: Smíchejte osmahnutou směs s částí rajčatové omáčky. Dochuťte solí, pepřem a sušenou bazalkou.
- Plnění paprik: Odřízněte vrcholy paprik a vyjměte semínka. Naplňte papriky připravenou směsí a umístěte je do zapékací misky.
- Pečení: Zalijte zbytkem rajčatové omáčky a pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 40 minut, dokud papriky nejsou měkké a náplň prohřátá.
Grilované papriky plněné mletým masem s tzatziki
- 4 velké papriky
- 500 g mletého masa (hovězí nebo jehněčí)
- 1 šálek nadrobno nakrájené cibule
- 2 stroužky česneku, prolisované
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička sušeného oregana
- sůl a pepř dle chuti
- 1 šálek tzatziki (jogurt, okurka, česnek, kopr)
- čerstvý kopr na ozdobu
- Příprava náplně: Na pánvi rozehřejte olivový olej a osmahněte cibuli a česnek, dokud nejsou měkké. Přidejte mleté maso a vařte, dokud není zcela propečené. Dochuťte solí, pepřem a oreganem.
- Plnění paprik: Odřízněte vrcholy paprik a vyjměte semínka. Naplňte papriky připravenou směsí.
- Grilování: Grilujte papriky na středně vysokém ohni asi 15-20 minut, dokud nejsou měkké a náplň dobře prohřátá.
- Podávání: Podávejte s čerstvým tzatziki a ozdobte čerstvým koprem.
Plněné papriky jsou skvělým jídlem, které osloví každého. Vyzkoušejte naše netradiční recepty a obohaťte svůj jídelníček o nové a zajímavé chutě. Připravte tyto lahodné plněné papriky pro svou rodinu a přátele a užijte si společně chvíle plné kulinářských zážitků. Dobrou chuť!
Zdroj: https://fresh.iprima.cz, https://www.ceskatelevize.cz