Profesorka z katedry výživy a potravinářských věd Dr. Nancy Turnerová z Texaské univerzity A&M provedla studii se sušenými švestkami. Zaměřovala se na to, jak sušené švestky podporují udržení správné střevní mikroflóry.

Zdravé bakterie ve střevě snižují riziko rakoviny tlustého střeva

Bojují totiž s nádorovými buňkami a tím brání jejich růstu. Zmatečné je, že v naší trávicí soustavě je asi 400 druhů bakterií, a ne všechny jsou prospěšné. Některé jsou neutrální a některé dokonce ve větším množství škodlivé. Proto je nutné udržovat rovnováhu mezi těmito bakteriemi.

Švestky pomáhají díky fenolovým sloučeninám, ty mají mnoho pozitivních účinků. Mají antioxidační účinky a neutralizují volné radikály. Volné radikály poškozují DNA a zvyšují riziko rozvoje rakoviny.

Jak probíhala studie?

Na myších. Jedna skupina myší jedla stravu se sušenými švestkami, ta druhá nikoli. Obě skupiny jedly stravu se stejným množstvím kalorií, sacharidů, tuků a bílkovin. Jediný rozdíl byly švestky. Po několik měsících výzkumníci vyšetřili střeva a zjistili, že myši, které jedly sušené švestky, měly ve střevech více prospěšných bakterií než myši, které sušené švestky nejedly.

Samozřejmě je nutné provést další šetření na lidech. Zdá se ale, že konzumací sušených švestek rozhodně nic nezkazíte, můžete si jen přilepšit.

Zdroj: alternativnimagazin.cz