Koupit si na začátku jara jinou než kořenovou zeleninu už moc nemá cenu. Možná ještě zelí. Ale jinak většina zeleniny stojí za nic a přitom je extrémně drahá. Tak kupte tu levnou a přitom zdravou a dobrou zeleninu – červenou řepu. Nejenže ji můžete upéct v troubě s bramborami, mrkví a petrželí – hojně posypanou provensálským kořením a oblíbeným sýrem, ale můžete z ní udělat i vynikající pomazánku.

Tady můžete vidět jinou variantu z lučiny, smetany a vařené řepy:

Zdroj: Youtube

Co potřebujete:

  • Jednu větší bulvu červené řepy
  • Majolku
  • Pepř
  • Sůl


Opravdu. Víc není zapotřebí. A recept je tak jednoduchý, že na začátek jen chceme varovat, že musíte dbát hlavně na to, abyste jak slupky, řepu nebo samotnou pomazánku nikde nenechali, protože pouští téměř nevypratelnou barvu.

Samotný recept: Nastrouhejte bulvu červené řepy do misky na jemném struhadle. Nemusí být vařená. Stačí i syrová. Naopak – pokud ji uvaříte, přijdete o chuť a vitaminy.

Přidejte dvě lžíce majolky, dvě špetky soli a pepř podle chuti. Zamíchejte a podávejte s chlebem nebo bagetou.

Chcete-li si ještě přilepšit, nastrouhejte do pomazánky palec křenu.

Červená řepa

Červená řepa

Červená řepa je kořenová zelenina s kulatým tvarem a intenzivní červenou nebo fialovou barvou. Má sladkou až mírně nakyslou chuť a je bohatá na vlákninu, vitaminy a minerály, jako je draslík a železo. Červená řepa se často používá v různých kuchyních po celém světě, například jako přísada do salátů, polévek nebo džusů. Kromě toho snižuje krevní tlak a zlepšuje trávení.