Švýcarská společnost na svém informačním webu píše, že jako prevence proti Alzheimerově chorobě je středomořská strava – tedy zelenina, ovoce, ryby. Co konkrétně a proč?

Tučné ryby jsou zdrojem omega-3 mastných kyselin

Ty jsou hned na prvním místě v žebříčku potravin, které jíst, pokud chcete podpořit fungování svého mozku. Řeč je o lososu, pstruhu, sardinkách. Nadpoloviční většina mozku je totiž z tuku a polovina toho tuku je typu omega-3, aby si mozek mohl budovat nervové buňky nutné k správnému fungování paměti a efektivnímu učení, potřebuje právě omega-3 mastné kyseliny.

Káva s kofeinem a antioxidanty

Káva zvyšuje bdělost, ale taky pomáhá mozku. Posiluje neurotransmiter serotonin, díky němu se cítíme šťastní. Káva je tedy prevence nejen Alzheimerovy choroby, ale kvůli svým antioxidantům i Parkinsonovy choroby. Ale pozor, v přehnané míře může způsobovat zase jiné zdravotní komplikace.

Brokolice je bohatý zdroj vitaminu K

Ten je rozpustný v tucích a je potřeba k tomu, aby se mohly vytvořit tuky zvané sfingolipidy – ty obalují mozkové buňky. Podobně na tom je i kurkuma, superpotravina, kterou můžete konzumovat například v čaji (nastrouháte kořen podobně jako u zázvoru) nebo jako koření. Užitečná jsou dýňová semínka a obecně ořechy, jsou zdrojem hořčíku, zinku, mědi a železa. Hořčík je nezbytný pro učení, paměť a bez zinku nám zase zakrňuje nervová signalizace. Nedostatek železa je spojován s mozkovou mlhou a měď je nutná k řízení nervových signálů.

Zdroj: identifyalz.eu, ireceptar.cz